Exclusief voor abonnees

Europa komt straks voor een derde in handen van eurosceptici

Verkiezingen starten morgen al met Britten en Nederlanders

Nigel Farage, de leider van de Brexit Party.
EPA Nigel Farage, de leider van de Brexit Party.
In het Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt er morgen al gestemd voor het Europees parlement. Daarbij zijn alle ogen gericht op de eurosceptici rond Nigel Farage en het Forum voor Democratie. Maar het zijn zij niet eens die voor de grootste vloedgolf zorgen. Als het halfrond voor een derde raakt gevuld met tegenstrevers van de EU, zoals de peilingen voorspellen, dan zal dat vooral aan Italië liggen.

Het is tegen heug en meug dat veel Britten morgen zullen stemmen, want eigenlijk moest hun land al vertrokken zijn uit de EU. Door het uitstel van de brexit blijven er echter 73 Britse zetels toe te wijzen. Of die ook ingenomen worden en hoe lang dat duurt, hangt van de snelheid af waarmee het scheidingsproces nu verder verloopt. Zodra het land de unie verlaat, worden er 46 zetels geschrapt en 27 verdeeld onder veertien andere lidstaten die nu wat te minnetjes vertegenwoordigd waren. België is daar niet bij.

Brexit Party

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Farage is een eenmanspartij met GEEN ENKEL programmapunt behalve de no-deal brexit en dat is het dan. Hij is dan ook niet van plan om nadien de verantwoordelijkheid en de leiding op te nemen om de rotzooi op te ruimen indien er een harde brexit komt. Want daar heeft hij de middelen, de knowhow en het programma niet voor en daar mist hij het lef en de verantwoordelijkheidszin voor. En de Britten weten dat maar het kan hen blijkbaar niks meer schelen. Pure zelfdestructie.

 • Marcq Adriaens

  Alle Euro-politiekers zouden hun job uit overtuiging moeten doen, dus onbetaald, enkel de bewezen onkosten terugbetaald, er zouden er niet veel meer overblijven denk ik.

 • Lilianne Van Neylen

  Als de nietsnut Farage hun grote voorbeeld moet worden dan zal het slecht aflopen. Ongelooflijk dat iemand daar geloof aan hecht!

 • Lot Claeys

  Deze Engelse dweil werd na het brexit-referendum ontmaskerd als een pertinente leugenaar en volksmisleider. En die wordt ondanks dat opnieuw populair. Zoveel Britten die WILLEN bedrogen worden! Wel, wie zijn gat verbrandt...

 • ivo simons

  Spijtig dat dit slechts één derde is want Europa is aan het zwalpen op een woelige zee en niemand gelooft er nog in.