Europa geeft Polen maand om omstreden hervorming terug te draaien

Frans Timmermans.
epa Frans Timmermans.
De Europese Commissie geeft Polen een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. De Poolse president Andrzej Duda keurde gisteren nog een onderdeel van de omstreden justitiehervorming van de conservatieve regering goed.

De president zette zijn handtekening onder een wettekst die de hervorming van de algemene rechtbanken regelt. Zo is onder meer vastgelegd dat de minister van Justitie de leiders van de lagere rechtbanken in Polen kan aanduiden of ontslaan.

"Onze aanbevelingen aan de Poolse regering zijn duidelijk", reageerde vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag. "Het is tijd om de onafhankelijkheid van het grondwettelijk hof te herstellen. De wetten die de justitie hervormen moeten worden ingetrokken of ze moeten in overeenstemming worden gebracht met de Poolse grondwet en de Europese normen over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht."

Indien nodig kan de Commissie Artikel 7 in werking laten treden, aldus Timmermans. Het gaat om de meest verregaande sanctie die Europa kan nemen tegen een lidstaat, de intrekking van het stemrecht. Het mechanisme werd nog nooit eerder gebruikt en kan enkel worden ingezet bij een ernstige overtreding van de waarden van de Europese Unie.

Warschau zegt Europese "chantage" niet te aanvaarden

De Poolse regering "zal de chantage van de EU-ambtenaren niet accepteren". Dat laat regeringswoordvoerder Rafal Bochenek verstaan in een reactie op de Europese kritiek op de justitiehervorming in Polen.

De woordvoerder van de Poolse regering laat in een reactie aan het nieuwsagentschap PAP evenwel weten, geen "chantage die niet gebaseerd is op feiten" te aanvaarden. "Alle wetsontwerpen die in het Poolse parlement worden voorbereid, zijn in overeenstemming met de grondwet en de democratische grondbeginselen", zo verdedigt hij de justitiehervorming.

"We betreuren dat Timmermans, zonder kennis van de wetsontwerpen en de Poolse wetgeving, onterechte kritiek aan het adres van Polen formuleert", vervolgt de woordvoerder.

De Poolse viceminister voor Europese Zaken, Konrad Szymanski, zegt in een reactie ook dat "de Europese Commissie bij haar beraadslagingen in grotere mate rekening zou moeten houden met het feit dat de organisatie van justitie tot de bevoegdheid van de lidstaten behoort". "Polen zal concreet en te zijner tijd antwoorden op de precieze opmerking van de Europese Commissie", klinkt het nog.

De Europese Commissie heeft overigens ook aangekondigd dat ze een inbreukprocedure - een meer gebruikelijke maatregel - tegen Warschau zal opstarten van zodra de omstreden wet officieel gepubliceerd wordt.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Andre DM

  Daar zit vast en zeker ene GVH tussen , niet plooien Polen eigen zin doen dat is democratie en geen opgelegde verplichting

 • JJ81

  De Europese commissie is niets meer dan een uit de kluiten gewassen dictator. Nu gaan ze al zeggen hoe ieder land zijn grondwet eruit moet zien. Laat Polen doen, zij zijn als één van de weinigen goed bezig.

 • Balleke

  En dat is Polen, wie zou er Turkije nog bij willen ?

 • Benesha

  Waarden van de Europese Unie? Wat zijn die dan? Negeren van referenda? Lak hebben aan democratie? De eigen volkeren in gevaar willen brengen en deze bewust willen vervangen? Nee Timmermans, in ieder geval zijn jouw waarden niet de mijne.

 • Louis De Bruin

  Europa hoeft zich niet te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van een land !!!!!