Europa evalueert Griekse hervormingsplannen, dan verlenging steunprogramma?

Griekenland dient voorstellen op tijd in: dit zijn ze

Jeroen Dijsselbloem en Yanis Varoufakis.
AFP Jeroen Dijsselbloem en Yanis Varoufakis.
De Griekse regering heeft wel degelijk gisterenavond de lijst met hervormingen doorgestuurd waarmee ze de verlenging van het internationale steunprogramma hoopt te verkrijgen. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd in het Europees Parlement. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF zijn nog bezig met hun analyse van de ingediende hervormingslijst. Daarin vooral maatregelen tegen corruptie, belastingontduiking en smokkel, maar ook sociale maatregelen zoals extra bescherming tegen armoede. Pas als Europa vandaag officieel zijn fiat geeft, mag Griekenland op een verlenging van het financiële steunprogramma rekenen.

Griekenland maakte de samenvattende lijst met maatregelen vannacht zelf bekend, naar eigen zeggen om perslekken van het zes pagina's tellende echte document tegen te gaan. Dat werd vanochtend overgemaakt aan de drie partners - de voormalige trojka - die instaan voor het financiële overleven van het Zuid-Europese land: de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Volgens Reuters vindt de Commissie het plan alvast een goed startpunt. "De lijst is voldoende begrijpbaar om een goed startpunt te zijn voor een succesvolle voltooiing", aldus een bron. De Commissie zou vooral tevreden zijn over de Griekse belofte om de corruptie en belastingontwijking aan te pakken.

De Grieken moesten de lijst gisterenavond indienen, maar er kwam een bericht dat Athene die deadline niet zou halen. De woordvoerder van de Europese Commissie zegt op Twitter dat de lijst toch "op tijd" aankwam. Dat benadrukt ook Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) vanochtend in het Europees Parlement in Brussel. "Er was geen vertraging. Ze waren binnen om 23.15 uur.''

Yanis Varoufakis.
PHOTO_NEWS Yanis Varoufakis.

Over de inhoud van de voorgestelde hervormingen - die al in de loop van het weekend met de Commissie, de ECB en het IMF werden afgetoetst - wou Dijsselbloem niet uitweiden. "De juiste volgorde is dat de drie instellingen ons eerst hun analyse bezorgen, vervolgens kunnen we vanmiddag met de ministers van Financiën (van de eurozone, red) een conference call beleggen."

De lijst met hervormingen is sowieso slechts indicatief, zei Dijsselbloem. "Het zal tijd vergen om die in detail uit te werken en een nieuw contract of akkoord af te sluiten dat ons vier maanden verder brengt."

De juiste volgorde is dat de drie instellingen ons eerst hun analyse bezorgen, vervolgens kunnen we vanmiddag met de ministers van Financiën (van de eurozone, red) een conference call beleggen

Jeroen Dijsselbloem

Hoe wil Griekenland zijn geldschieters overtuigen?

De Griekse hervormingsplannen bevatten een aantal maatregelen die het land extra geld moeten opbrengen en de Europese partners zeker tevreden zullen stellen.

• Strijd tegen corruptie, belastingontduiking en smokkel van onder andere brandstof en tabak. Vooral dat laatste "is een reël probleem in Griekenland", zo verklaarde VRT-correspondent Bruno Tersago vanmorgen nog op Radio 1.
• Hervorming van de arbeidsmarkt volgens de Europese 'best practices'
• Hervormingen in de concurrentiepositie van Griekse bedrijven, volgens OESO-voorstellen
• Vermindering van de bureaucratie
• Achterstallige belastingen kunnen in kleinere, maar meer schijven worden afbetaald
• Plan voor bedrijven en particulieren die hun leningen niet meer kunnen terugbetalen
• Maatregelen om het kapitaal van banken te beschermen
• Ontslagen ambtenaren worden toch niet opnieuw aangenomen
• Bestaande privatiseringen worden behouden

Toch behoudt regeringspartij Syriza ook een aantal sociale maatregelen uit zijn verkiezingsprogramma om zijn linkse achterban tevreden te houden. Het gaat dan om plannen tegen de "humanitaire crisis" in Griekenland, al zouden er afspraken gemaakt zijn dat Syriza die term niet meer in de mond mag nemen.

Huiseigenaars worden beschermd tegen uitzetting als ze hun lening niet meer kunnen afbetalen
• Maatregelen tegen de armoede
• Betaalbaardere en zelfs gratis medische zorg voor wie niet kan betalen
• 60 miljoen euro voor gratis elektriciteit voor de armen
• 750 miljoen euro voor voedselsubsidies voor de armen

De drie 'partners' krijgen het voorstel straks in handen, en zullen het dan bestuderen en al dan niet goedkeuren. Waarschijnlijk later vandaag volgt er dan een teleconferentie van de eurogroep, die ook akkoord moet gaan. Als dat gebeurt, wordt het financiële steunprogramma met vier maanden verlengd en is Griekenland voorlopig opnieuw beschermd tegen zijn schuldeisers. Premier Tsipras en minister van Financiën Varoufakis willen die periode gebruiken om een compleet nieuwe overeenkomst te sluiten.

Arme Grieken staan in de rij voor voedselbedeling.
EPA Arme Grieken staan in de rij voor voedselbedeling.
ANP
AP