Europa eens over vijf kandidaten voor opvolging Lagarde bij IMF

Christine Lagarde
AFP Christine Lagarde
De 28 Europese lidstaten zijn het eens geraakt over vijf mogelijke kandidaten om Christine Lagarde op te volgen als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft het Franse ministerie van Financiën deze avond aangekondigd. Op de shortlist staan onder meer de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, voormalig voorzitter van de Eurogroep, en de Fin Olli Rehn, voormalig EU-commissaris.

Tot de vijf kandidaten behoren ook de Spaanse minister van Economische Zaken Nadia Calvino, de Portugees en voorzitter van de Eurogroep, Mario Centeno, en de voormalige vicevoorzitter van de Europese Commissie Kristalina Georgiewa uit Bulgarije.

Het is Frankrijk dat de Europese selectie van kandidaten coördineert. Het doel is om een gemeenschappelijke kandidaat voor te stellen met uitgebreide ervaring op het gebied van internationale financiële betrekkingen, aldus het Franse ministerie van Financiën.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire roept de Europese ministers van Financiën nu op om hun favoriet onder de vijf mogelijke kandidaten te noemen.

Tegen het einde van de maand wil Europa een gemeenschappelijke kandidaat voor de opvolging voordragen.
Het IMF is een gespecialiseerde internationale samenwerking op monetair gebied van de Verenigde Naties, maar de leiding is van oudsher voor Europa weggelegd.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Annie Broeckx

    Hij/zij moet dezelfde sjoemel kwaliteiten hebben als Lagarde.