Europa betaalt niet voor hek aan Hongaarse grens: "Solidariteit is geen menu à la carte"

afp
De Europese Commissie is bereid om een Hongaars verzoek om extra geld voor de bewaking van de Europese buitengrenzen te onderzoeken, maar van Europees geld voor het optrekken van hekken kan geen sprake zijn. Dat heeft een woordvoerder vrijdag duidelijk gemaakt in een reactie op de vraag van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban vroeg donderdag in een brief aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een tegemoetkoming van 400 miljoen euro voor de kosten die Hongarije heeft gemaakt om de Europese buitengrenzen beter af te schermen, onder meer met een hek aan de grens met Servië.

"Als we praten over Europese solidariteit, dan moet het ook gaan over grensbewaking en is solidariteit ook hier van toepassing", luidde de redenering van Boedapest.

"We nemen er nota van dat de Hongaarse regering nu erkent dat solidariteit een belangrijk principe van de Europese Unie is", reageerde de woordvoerder. De Commissie lanceerde in juni een inbreukprocedure tegen Hongarije omdat de conservatieve regering al twee jaar weigert om vluchtelingen met grote kans op asiel over te nemen van Griekenland en Italië. "Solidariteit is geen menu à la carte, waarbij je één bord kiest, bijvoorbeeld grensbewaking, en een ander bord weigert, zoals het naleven van beslissingen van de Raad (de EU-instelling waarin de lidstaten zetelen, nvdr) over herplaatsing."

Viktor Orban, eerste minister van Hongarije
reuters Viktor Orban, eerste minister van Hongarije

Bijkomende steun is wel mogelijk

Dat betekent niet dat de Commissie extra geld voor Boedapest uitsluit. "We moedigen Hongarije aan om gebruik te maken van de reeds geleverde fondsen, maar als Hongarije bijkomende steun nodig heeft, dan is de Commissie bereid om zo'n verzoek snel te onderzoeken en de gepaste bijstand te verlenen indien de situatie dat vereist en het in overeenstemming met de Europese wetgeving is."

Eén zaak staat voor de Europese zegsman wel als een paal boven water. "We voorzien geen financiering voor de bouw van hekken aan de buitengrenzen. We steunen wel maatregelen op het vlak van grensbeheer, zoals uitrusting voor grenscontroles of bewakingsmaatregelen, maar hekken betalen we niet."
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eden Kastard

    Crowdfunding?

  • frank triolet

    Had ik het geld doe ik met plezier een bijdrage