Eurogroep geeft volgende schijf noodhulp voor Griekenland nog niet vrij

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens de vergadering van de eurogroep vandaag in Brussel.
ANP Voorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens de vergadering van de eurogroep vandaag in Brussel.
Het ziet er niet naar uit dat de eurogroep vandaag het licht op groen zal zetten om Griekenland de volgende schijf noodhulp ter waarde van 2 miljard euro over te maken. "Eerst moeten alle 'prior actions' worden geïmplementeerd en dat is nu nog niet het geval", zegt voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Om vers Europees geld te krijgen, moet Griekenland een vijftigtal hervormingen doorvoeren. De meeste van deze 'prior actions' werden de voorbije dagen goedgekeurd, maar zolang ze niet alle 48 geïmplementeerd zijn, houdt de eurogroep het geld op zak. Het gaat om 2 miljard euro, een onderdeel van de eerste schijf van 26 miljard euro die de Grieken in het vooruitzicht is gesteld. De eurolanden beslisten afgelopen zomer dat de Grieken de komende drie jaar tot 86 miljard euro kunnen krijgen.

Volgens Dijsselbloem, die voor de start van de eurogroep kort de pers toesprak, moeten Griekenland en de Europese instellingen (in hoofdzaak de Europese Commissie) nog een akkoord vinden over enkele beleidsmaatregelen bij de Griekse banken. Vooral de manier waarop omgegaan zal worden met hypotheekleningen die niet terugbetaald kunnen worden, blijft een discussiepunt. Pas als dat uitgeklaard is en de noodzakelijke maatregelen geïmplementeerd zijn, kan ook de politieke goedkeuring gegeven worden om opnieuw geld te storten op de rekeningen van Athene. De 2 miljard euro waarvan sprake moet de Griekse overheid toelaten haar achterstallige facturen te betalen.

Vooral de manier waarop omgegaan zal worden met hypotheekleningen die niet terugbetaald kunnen worden, blijft een discussiepunt

Sense of urgency

Europees commissaris Pierre Moscovici toont zich - zoals steeds - positief. "Als er vandaag geen groen licht komt, dan toch in de komende dagen." De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is - en ook dat is geen verrassing - sceptischer. Hij wil in de eerste plaats horen wat de Commissie en de Griekse minister Euclides Tsakalotos te zeggen hebben.

De Belgische minister Johan Van Overtveldt (N-VA) hoopt "dat er aan Griekse zijde evenveel 'sense of urgency' aanwezig is als aan de rest van de tafel". Behalve de voormelde 2 miljard euro, signaleert hij ook de 10 miljard euro die momenteel geparkeerd staat bij het noodfonds ESM en die bestemd is voor de herkapitalisering en resolutie van de Griekse banken.