Eurobarometer: vertrouwen van de Belgen in politieke instellingen ligt laag

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Het vertrouwen van de Belgen in de politieke instellingen van het land ligt laag. Dat blijkt uit de jongste Eurobarometer, de enquête die de Europese Commissie regelmatig laat uitvoeren. Het federale parlement en de federale regering kregen in november - wanneer de enquête is afgenomen - niet eens het vertrouwen van de helft van de ondervraagden. Slechts één op de vijf ondervraagden heeft vertrouwen in de politieke partijen.

De resultaten zijn verzameld via een steekproef bij iets meer dan 1.000 Belgen. Immigratie (26%), kwesties rond milieu, klimaat en energie (22%), de staatsschuld (21%) en kosten van levensonderhoud of prijsverhoging (19%) zijn de hoofdbekommernissen van de Belgen. 

Vertrouwen staat laag in politieke instellingen

Het vertrouwen van de Belgen in de politieke instellingen staat op een laag pitje. De lokale en regionale overheden boezemen het meeste vertrouwen in (58%), maar in vergelijking met een gelijkaardige enquête zes maanden eerder is dat vertrouwen afgenomen. Het "nationaal" parlement (41%) en de "nationale" regering (35%) scoren merkelijk lager. Slechts 21% van de ondervraagden heeft vertrouwen in de politieke partijen. Dat is weinig, maar nog altijd net hoger dan het gemiddelde in de EU.

Tevreden over democratie in België

Toch blijft 58% van de ondervraagden tevreden over de werking van de democratie in ons land. Een half jaar voordien lag dat cijfer nog 10% hoger. Deze resultaten zouden de ondervonden moeilijkheden bij de vorming van een federale regering kunnen weerspiegelen, luidt het in het rapport van Eurobarometer.

Bijna helft van ondervraagden vertrouwen in Europese Unie

In België verklaart bijna de helft van de ondervraagden vertrouwen te hebben in de Europese Unie. Dat is meer dan het Europees gemiddelde (43%). Vrede tussen de lidstaten, vrij verkeer van mensen goederen en diensten en de euro worden gezien als de drie meest positieve resultaten van de EU.

Vertrouwen in traditionele media groter dan in nieuwe media

Het vertrouwen van de Belgen in de traditionele media is beduidend groter dan in de nieuwe media. Een meerderheid van de ondervraagden heeft vertrouwen in de radio (71%), televisie (67%), en de geschreven pers (63%). Deze cijfers liggen ver boven het Europese gemiddelde. Het internet (40%) en sociale netwerken (24%) boezemen veel minder vertrouwen in.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • thierry bollaert

  als je ziet dat het land ook verder bestuurd wordt zonder regering,dan vraag je je af waarom we er 4 nodig zouden hebben?dit is een verouderde overeenkomst die enkel nog goed is ompostjes te verdelen onder de waalse en vlaamse en brusselse politiekers.

 • piet devlieger

  Geef mij één reden waarom de Belg nog vertrouwen zou hebben in zijn politieke instellingen en in zijn politici. Eén reden is genoeg.

 • Ricci Latte

  Volgens mij is dit een optimistisch rapport en niet echt waarheidsgetrouw. Elk getal mag makkelijk met 7% verlaagd worden.

 • wim rooyakkers

  Dat er minder vertrouwen in de politiek is, hebben aan zichzelf te danken.veel beloven tijdens de campagne.en als de volksvertegenwoordigers gekozen zijn,komen ze met maatregelen bewaar niemand vrolijk van word.

 • Johny Lapeire

  Eigenaardig, ik ken niemand die positief is tegenover ddr EU, en hoe zou dat komen ? Ook tegenover de traditionele linkse media staan het merendeel huiverachtig, leugens en fake news vieren hoogtij, ik zou zeggen doe zelf een test.