EU zet reddingsoperatie voor vluchtelingen stop voor Libische kust

De Europese Unie gaat de reddingsoperatie voor vluchtelingen en migranten voor de Libische kust stopzetten.
AP De Europese Unie gaat de reddingsoperatie voor vluchtelingen en migranten voor de Libische kust stopzetten.
De Europese Unie gaat de reddingsactie voor vluchtelingen en migranten voor de kust van Libië tijdelijk stopzetten. De lidstaten raken het niet eens over een nieuw verdeelsysteem voor de opvarenden. Operatie Sophia zal tot nader order enkel nog mensensmokkelnetwerken via de lucht monitoren. Dat zegden Europese bronnen gisterenavond. De opleiding van de Libische kustwacht gaat wel voort.

Het is Italië dat zich ertegen verzet dat de schepen nog langer worden ingezet. Sinds de populistische regering in Rome aan de macht is, vaart Italië een harde antimigratiekoers. Meermaals liet Italië schepen met geredde vluchtelingen en migranten blokkeren op de Middellandse Zee. 

De beslissing om de reddingsoperatie stop te zetten, zou gisterenavond genomen zijn na urenlang onderhandelen in het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Raad. Ze zou in eerste instantie gelden voor zes maanden en kan theoretisch wel nog tot deze middag gestopt worden door een veto van een EU-lidstaat. Toch is dat zeer onwaarschijnlijk, omdat de operatie dan aan einde van de maand bij gebrek aan mandaat compleet stopgezet moet worden. Het huidige mandaat loopt af op 31 maart.

Verdeelsysteem

De regering in Rome eist al maandenlang andere regels. Volgens de huidige worden geredde vluchtelingen en migranten uitsluitend naar Italië gebracht. Maar landen als Hongarije of Polen weigeren in te stemmen met het vaste verdeelsysteem dat Rome vraagt.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini had de Europese lidstaten de voorbije maanden meermaals uitdrukkelijk opgeroepen om een voortzetting van Operatie Sophia mogelijk te maken. Ze wees erop dat het aantal migranten die illegaal aankomen in Europa met meer dan 80 procent gedaald is, onder meer door de opleiding van de Libische kustwacht. 

Sinds het begin van Operatie Sophia in 2015 zijn bijna 50.000 vluchtelingen en migranten naar Italië gebracht.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Goubert

  Het moet nu en voor altijd gedaan zijn met deze zogezegde reddingsacties

 • jan wuyts

  dat Polen of Hongarije geen Afrikaanse gelukszoekers moet hebben is hun recht en moet door de media zelfs niet vermeld worden.

 • diane colman

  In die verkiezingen is Europa blijkbaar niet gerust... Maar Europa ontgoochelt me steeds zodat ik ze niet meer vertrouw... absoluut niet... op wie moet ik kiezen om een sterk, zelf beschermend Europa te verkrijgen. Hun slogan "geen oorlog meer" is een tijdje gelukt maar door hun immigrantenbeleid lijken er in elk land "brandhaarden" te ontstaan en meer en meer haat.

 • Hubert Van Herck

  Er is genoeg werk in de opbouw van landen als Syrië, Irak en Libië. Deze hoog ontwikkelden kunnen daar ingezet worden, tegen een redelijke vergoeding waar zelfs de EU mee kan doneren. Alles is beter dan deze mensen hier tevergeefs proberen te integreren en onze samenleving te ontwrichten, terwijl dat bakken vol geld kost.

 • guy perain

  Waarom tijdelijk!! Ze moesten daar al lang volledig mee gestopt zijn!! Ieder zijn eigen miserie opkuisen zou niet zo een slecht idee zijn?? We hebben hier al miserie genoeg!!