EU zet 17 belastingparadijzen op zwarte lijst

Thinkstock
De ministers van Financiën van de Europese Unie plaatsen 17 belastingparadijzen op de eerste gemeenschappelijke zwarte lijst. Zwitserland prijkt op een 'grijze' lijst.

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag voor het eerst een gemeenschappelijke zwarte lijst van belastingparadijzen goedgekeurd. De lijst bevat 17 jurisdicties buiten de Europese Unie die volgens de ministers onvoldoende meewerken om belastingontwijking te verhinderen.

De zwarte lijst maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee de EU in de nasleep van schandalen als de Panama Papers en de Paradise Papers wil aantonen dat het haar menens is met de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking.

De publicatie van de lijst moet eerst en vooral de druk op de betrokken jurisdicties opvoeren om in de toekomst meer medewerking te verlenen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis betreurde evenwel dat de ministers geen sterkere sancties hebben voorzien.

De betrokken jurisdicties zijn Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Granada, Guam, Noord- en Zuid-Korea, Macao, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Naast de zwarte lijst maakten de Europese ministers ook een grijze lijst met meer dan veertig jurisdicties die beloftes hebben gemaakt om de strijd tegen belastingontwijking op te voeren. Ze kunnen later alsnog aan de zwarte lijst worden toegevoegd indien ze die beloftes niet waarmaken. Het gaat onder meer om Zwitserland, Marokko en Kaapverdië.

De twee lijsten zijn het resultaat van een screeningproces. Europese beleidsmakers hebben het voorbije jaar meer dan negentig jurisdicties beoordeeld op basis van een aantal criteria, zoals de uitwisseling van gegevens

Het screeningproces is uitgesteld voor acht jurisdicties uit de Caraïben die in september zwaar geteisterd werden door orkanen, waaronder de Bahamas en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter Claeys

    Hoe gegrond zijn deze evaluaties? Zwitserland staat misschien wel op de grijze lijst omdat dit land op zowat alles uitstekend scoort: ECHTE democratie, hoge welvaart, lage belastingen, streng voor immigratie enzovoort, maar... GEEN lid van de Europese Unie. Dat steekt natuurlijk de ogen uit!

  • Willy Helsen

    Zet de landen van de EU er ook maar op oa Nederland en Ierland.

  • oswald billiet

    Die grijze lijst is iets waar ze nooit meer zullen aankomen. 40 Achterpoortjes waar je een voet tussen de deur kunt zetten. Prachtig eigenlijk !