Exclusief voor abonnees

EU wil voorkomen dat verkiezingen worden gemanipuleerd door massaal verspreide leugens en mythes

Buzzfeed filmmaker Jordan Peele (rechts op het scherm) manipuleerde een video op zo'n manier dat het leek alsof Barack Obama allerlei lelijke dingen zei over Donald Trump.
AFP Buzzfeed filmmaker Jordan Peele (rechts op het scherm) manipuleerde een video op zo'n manier dat het leek alsof Barack Obama allerlei lelijke dingen zei over Donald Trump.
Brussel wil dat internetbedrijven meer doen om te voorkomen dat de Europese verkiezingen worden gemanipuleerd.

Facebook, Google, Twitter en Mozilla moeten hun offensief tegen nepnieuws en andere desinformatie snel opvoeren, anders zullen ook de Europese verkiezingen een makkelijke prooi worden voor de verspreiders ervan. Die noodkreet slaakte de Europese Commissie dinsdag. Die kan deze internetreuzen nergens toe dwingen, maar is toch bijzonder slecht te spreken over de stappen die ze tot nu toe hebben gezet. “Je kunt geen brand bestrijden met waterpistooltjes”, zei de Britse Eurocommissaris Julian King (veiligheidsunie).

Brussel haalt alles uit de kast om te voorkomen dat de komende verkiezingscampagne wordt gemanipuleerd met massaal verspreide leugens en mythes over de EU, zoals dat de afgelopen jaren met andere stembusgangen is gebeurd. Het brexitreferendum van 2016 is daarvan een voorbeeld.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Etienne De Bondt

    Als de politici eens beginnen met te stoppen van leugens te verkopen, beloftes te maken die ze niet kunnen waarmaken en zich meer met de mensen bezig houden in plaats van met hun eigen, dat zou al veel helpen.

  • lieve vanderstraeten

    is dat zo, en al die reportages die er te zien zijn, van lege zalen met tien sprekers, snel geld optrekken zonder vergaderen, de verhuis iedere keer naar straatsburg, de torenhoge lonen en vergoedingen die ze daar krijgen, alles belastingvrij, een echte echte schande en belissingen nihil, het heeft ons de gewone mens alleen maar heel heel veel geld gekost en nog altijd, de lobbygroepen die daar alles te zeggen hebben, moet ik nog verder gaan?