EU wil na brexit “dag en nacht” werken aan deal met Londen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
REUTERS Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
De Europese Unie is bereid na de brexit "dag en nacht" door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het "vrijwel onmogelijk" was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.

Von der Leyen beklemtoonde tijdens een bezoek aan Ierland dat na de brexit niet alleen over handel, maar ook andere onderwerpen moet worden onderhandeld. Ze stelde dat onderhandelaars feitelijk maar acht maanden de tijd hebben, omdat ook nog tijd nodig is om een eventuele overeenkomst te ratificeren.

De onderhandelingen over de toekomstige (handels)relatie tussen Londen en Brussel gaan van start na de brexit, die op 31 januari moet plaatsvinden. Het Verenigd Koninkrijk is dan formeel geen lid meer van de EU, maar houdt zich tijdens een overgangsperiode tot eind 2020 nog wel aan Europese regels. De Britse premier Boris Johnson wil die periode beslist niet verlengen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Vanormelingen

  Weliswaar voor een extra zitpening van de gangbare 750€ per vergadering

 • Jules Vermeers

  Gaan ze nu ook dag en nacht slapen.

 • lieve vanderstraeten

  Ze hebben al vier jaar de tijd gehad!

 • PETER PERMENTIER

  Ze weten al 3jaar dat de UK er wou uitstappen, nu dat het realiteit is gaan ze dag en nacht werken, is dit een joke, hebben ze dan 3 jaar geslapen voor tot ze nu tot het besluit komen dat er dient te worden gewerkt ipv storm met woorden te staan zoals Mr. Verhofstadt special commissioner voor de Brexit??? Ik heb veel vragen over het orgaan EU parlement, ik weet dat het een geld verslinde machine is

 • Frans Peeters

  Na 3,5jaar word het tijd om eraan te beginnen zou ik zeggen