EU wil moord op Slovaakse journalist onderzoeken

AFP
De Europese Unie (EU) wil woensdag een delegatie van acht parlementariërs uit verschillende partijen naar Slovakije sturen om de moord op de Slovaakse journalist Jan Kuciak te onderzoeken.

Kuciak, die onderzoek deed naar misbruik van EU-landbouwsubsidies, en zijn verloofde  werden vorig weekend doodgeschoten. De Slovaakse politie vermoedt dat zijn speurwerk hem fataal is geworden.

De Europese Commissie had eerder al informatie opgevraagd bij de Slovaakse autoriteiten over mogelijk misbruik van de subsidies. Het dagelijks EU-bestuur deed dit in reactie op berichten in de media dat een Italiaans maffianetwerk met banden in Slovaakse regeringskringen EU-geld zou hebben verduisterd.

De minister van Cultuur Marek Madaric trad woensdag af vanwege de ernst van de gebeurtenissen. Premier Robert Fico heeft 1 miljoen euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders.

Er werden zeven Italiaanse verdachten aangehouden, maar deze personen zijn zaterdag allemaal weer vrijgelaten.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lut vanhyfte

    Hopelijk klapt iemand uit de biecht voor de beloning, deze dappere journalist en partner verdienen dat de opdrachtgevers gepakt worden, zal wel ijdele hoop zijn...