EU wil "bruggen bouwen" met Cuba en bekritiseert isolationistisch beleid

De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Federica Mogherini houdt een toespraak aan de San Geronimo Universiteit in Havana.
AFP De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Federica Mogherini houdt een toespraak aan de San Geronimo Universiteit in Havana.
Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, heeft vandaag kritiek geuit op beleid dat Cuba isoleert. Waarnemers zien daarin een verdoken verwijzing naar het beleid van Amerikaans president Donald Trump.

"Er zijn er die Cuba proberen te isoleren. Wij Europeanen daarentegen willen tonen dat we dichter dan tevoren bij jullie staan", zei Mogherini op een academische conferentie in Havana. "Tegenover zij die muren willen optrekken en deuren sluiten, willen wij Europeanen bruggen bouwen en deuren openen via samenwerking en dialoog."

(lees verder onder de foto)

De Cubaanse minister van Buitenlandse Handel en Investeringen Rodrigo Malmierca schudt de hand van de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Federica Mogherini.
REUTERS De Cubaanse minister van Buitenlandse Handel en Investeringen Rodrigo Malmierca schudt de hand van de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Federica Mogherini.

Verbeterde politieke dialoog

Het was het eerste bezoek van Mogherini sinds de overeenkomst over politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba in werking trad. Het akkoord, het eerste tussen de twee, bepaalt een nieuw wettelijk kader voor bilaterale relaties, met onder meer een verbeterde politieke dialoog, samenwerking en gemeenschappelijke actie op multilaterale fora.

Mensenrechten

De betrekkingen tussen de EU en Cuba waren voorheen vooral bepaald door het zogenaamde gemeenschappelijk standpunt van 1996. De EU vroeg Havana daarin om een verbetering van de mensenrechtensituatie en een overgang van een eenpartijstaat naar een pluralistische democratie. "De dialoog over de mensenrechten heeft ons toegelaten om de kwestie zowel in Europa als in Cuba aan te kaarten. Ook al hebben we elk andere opvattingen", zei Mogherini.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Eerst Venezuela aanpakken en nu Cuba ophemelen. Eerst de prioriteiten dus.

 • Jakke Troost

  Obama stond open voor meer dialoog met Cuba. Trump wil gewoon alles terug draaien wat Obama heeft verwezenlijkt. Iets anders dan de wereld in meer verdeeldheid gebracht heeft die nog niet gedaan. Incluis zijn eigen land.

 • Robin Roels

  Europa wil juist niets , alleen EU wil alles kapot

 • danny meulders

  ze staat op dicht bij de rest van de wereld nog even en heel Afrika zit in Europa, een kwestie van tijd

 • Jef Denijs

  Zou de EU niet beter bruggen bouwen tussen Spanje en Catalonië. Of kan het verder van huis minder kwaad ?