EU wijst doodstraf voor moord op Jamal Khashoggi af

EPA
De Europese Unie veroordeelt de doodstraf waartoe vijf mensen in Saudi-Arabië zijn veroordeeld voor de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi in 2018 in Istanbul. "De Europese Unie wijst de doodstraf steeds en zonder uitzondering af", aldus een woordvoerder van Josep Borrell, de Europese buitenlandminister. Voor de EU gaat het om een wrede en onmenselijke straf, die niet afschrikkend werkt en een onaanvaardbare ontkenning is van de menselijke waardigheid en integriteit.

Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saudische consulaat Istanbul binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saudische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op. Een Saudische rechtbank veroordeelde gisteren vijf mannen tot de doodstraf voor de moord.

De speciale rapporteur van de VN over de moord op de journalist, Agnès Callamard, sprak eerder al van een "farce". De VN-secretaris-generaal António Guterres eiste een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de moord. Turkije hekelde dat het onderzoek niet eens verduidelijkt heeft waar het lichaam van de journalist is, of wie de opdracht heeft gegeven.

De EU herhaalt nu de noodzaak dat alle betrokkenen verantwoording afleggen en worden vervolgd.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Clercq

    EU heeft zich daar niet mee te bemoeien