EU waarschuwt: "Vuurwerk echt gevaarlijk in handen van terroristen"

REUTERS
Vuurwerk en bommetjes. Meer hebben gehaaide terroristen niet nodig om explosief materiaal te maken. Dat stelt de Europese Unie in een waarschuwing waarover de Duitse magazine Focus vandaag bericht. De EU pleit meteen ook voor een verscherpt toezicht op de verkoop van vuurwerk in haar lidstaten tijdens de eindejaarsdagen.

Een vuurwerkpijl afschieten of een bommetje laten knallen. Het hoort bij de eindejaarsrituelen. Wie ze op een verstandige manier gebruikt, loopt weinig gevaar. Komen de spullen in handen van mensen met slechte bedoelingen dan kunnen ze met wat knutselwerk groot, explosief materiaal worden.

De veiligheidsdiensten zijn er niet gerust in: 'Het gevaar is reëel dat de stoffen die in het vuurwerk zitten ook aangewend kunnen worden voor het vervaardigen van groter explosief materiaal met de vernietigende kracht van een handgranaat', luidt de waarschuwing.

Terroristen zoeken steeds naar nieuwe methoden waarbij ze als het ware onder de radar explosief materiaal kunnen ontwikkelen. Daarom raadt de EU haar lidstaten aan om extra waakzaam te zijn bij de verkoop van vuurwerk in de aanloop naar de eindejaarsfeesten.