EU vraagt VS om in Wereldgezondheidsorganisatie te blijven

Illustatiefoto - logo WHO
AFP Illustatiefoto - logo WHO
Voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om de aangekondigde breuk met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te heroverwegen. In de strijd tegen het coronavirus helpt alleen wereldwijde samenwerking en solidariteit, stelde von der Leyen zaterdag samen met Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU.

"De WHO moet in staat blijven om de internationale reactie te leiden op huidige en toekomstige pandemieën", luidde het. Daarvoor is de deelname en de steun van alle landen nodig. "Alles wat internationale resultaten verzwakt, moet vermeden worden. In die context dringen wij er bij de VS op aan hun aangekondigde beslissing te overdenken."

Trump kondigde vrijdag de beëindiging van de relaties van zijn land met de WHO aan. Het is onduidelijk of de Amerikaanse president dat voornemen onmiddellijk en eigenhandig kan doordrukken. Trump verwijt de WHO onder de controle van China te staan en verkeerd gereageerd te hebben op de pandemie van het coronavirus.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne De Pauw

  Logisch want anders moeten zij meer bijdragen gaan betalen zoals voor de Navo. Misschien eens nagaan of Huawei en dergelijke goede vrienden niet kunnen bijspringen? Die hebben toch miljarden genoeg.

 • Don Tessers

  De Europese voorzitster van Leyen vraagt iets, of verlangt iets van Donald Trump. Ha ha, die president moet je niet voor de voeten lopen. Europa moet heel erg op passen!

 • frank willems

  Natuurlijk er zijn veel te mooie postjes te verdelen zoals met al die grote organisaties

 • Steven Snijckers

  WHO moet eerst Tedros vervangen met een bekwame persoon die neutraal is, dan moet er ook een serieuse herstructurering plasts vinden, dan kan de VS terug WHO financieel ondersteunen.

 • Jo Hendrik

  Europa op orde zetten moet je doen en je niet bemoeien met VS Europa draait vierkant maar daar wordt niets aan gedaan