EU vraagt Mugabe vrije verkiezingen te garanderen

UNKNOWN

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben de Zimbabwaanse president Robert Mugabe opgeroepen de parlements- en presidentsverkiezingen van eind deze maand eerlijk en vrij te laten verlopen. In een verklaring zegt de EU steun te blijven geven aan pogingen democratie, stabiliteit, economisch herstel en respect voor de mensenrechten in Zimbabwe te realiseren.

Eerlijke verkiezingen
De Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband zei dat de EU "echt vrije en echt eerlijke verkiezingen" wil zien. Miliband zei ook dat dat zeer moeilijk is als drie tot vier miljoen vluchtelingen buiten de landsgrenzen vertoeven. Zimbabwe heeft officieel een bevolking van ruim twaalf miljoen.

Kille relatie
De regering-Mugabe heeft geen EU-waarnemers voor de verkiezingen van 29 maart uitgenodigd. De betrekkingen tussen Zimbabwe en de EU zijn uiterst kil sinds de EU in 2002 een reisverbod en tegoedenbevriezing afkondigde voor Mugabe en 125 naaste medewerkers.

Export gekelderd
De verkiezingen vinden plaats tegen de achtergrond van een diepe economische recessie, met gierende inflatie, tekorten aan essentiële levensmiddelen en ineenstortende openbare diensten. Sinds de onteiging van de blanke boerenbedrijven in 2000 zijn de voedselproductie en de export van landbouwproducten gekelderd. Politieke tegenstanders van Mugabe worden niet zelden gevangengezet en mishandeld.

Mugabe wijt de economische crisis aan sancties die zijn opgelegd door het voormalige koloniale moederland Groot-Brittannië en zijn bondgenoten. (novum/gb)