EU verwerpt beschuldiging van inmenging in Britse verkiezingen

Antonio Tajani.
AFP Antonio Tajani.
"Niemand" in Brussel moeit zich met de Britse kiescampagne. Dat zegt Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, nadat de Britse premier Theresa May gisteren met een beschuldigende vinger naar de EU gewezen had. Bij de Europese Commissie wordt er niet gereageerd op de kritiek van May. Europees president Donald Tusk waarschuwt dat de inzet van de op stapel staande Brexit-onderhandelingen te hoog is "om de controle over onze emoties te verliezen".

"Niemand tracht de kiescampagne in het Verenigd Koninkrijk te beïnvloeden", zei Tajani tijdens een persconferentie in Brussel. Theresa May beweerde gisteren dat "Europese politici en gezagsdragers dreigementen tegen Groot-Brittannië hebben geuit" en de parlementsverkiezingen van 8 juni zouden willen beïnvloeden. "Sommigen in Brussel" willen de brexitonderhandelingen saboteren, klonk het.

"Wij willen het debat in het VK helemaal niet beïnvloeden", verdedigde Tajani de EU. "Zij zijn het die hebben beslist de Europese Unie te verlaten, wij hebben alleen maar gezegd dat we onze belangen gaan verdedigen."

"Zeggen dat lid zijn van de Europese Unie niet hetzelfde is als geen lid zijn, is geen aanval of kwaad woord. Ik denk dat (lidmaatschap) beter is, maar dat is mijn mening", aldus nog Tajani.

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk ging tijdens een persverklaring kort in op de polemiek. "Deze onderhandelingen zijn al moeilijk genoeg. Als we ruziemaken nog voor we beginnen, zullen ze onmogelijk worden", verwees hij naar de brexitonderhandelingen die midden juni worden opgestart. Tusk noemde geen namen, maar zijn opmerking kan ook aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gericht zijn, die zich volgens indiscreties zou hebben laten ontvallen dat May met haar visie op de brexit "in een ander sterrenstelsel" leeft.

"De inzet is te hoog om de controle over onze emoties te verliezen", waarschuwde Tusk. "Wat op het spel staat, zijn de dagelijkse levens en de belangen van miljoenen mensen aan beide kanten van het Kanaal. We mogen niet vergeten dat om te slagen, we discretie, gematigdheid, wederzijds respect en een zo groot mogelijke mate van inschikkelijkheid nodig hebben."

De Europese Commissie reageerde in bedekte termen op May. "Wij hebben het te druk om commentaar op commentaar te geven", zei woordvoerder Margaritis Schinas tijdens zijn dagelijkse persbriefing. Toch is de Commissie volgens hem "niet naïef". "We weten dat er in het VK verkiezingen plaatsvinden en dat men er onrustig raakt."

"Wanneer er meteen na de verkiezingen een nieuwe Britse regering gevormd wordt, zullen we ons uiterste best doen om op een constructieve manier de onderhandelingen op te starten", aldus Schinas. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Commissie, zei gisteren nog dat de tijd dringt voor de onderhandelingen. "De klok tikt", klonk het.

Donald Tusk.
AFP Donald Tusk.