EU verlengt economische sancties tegen Rusland tot begin 2016

De Russische president Vladimir Poetin.
REUTERS De Russische president Vladimir Poetin.
De economische sancties die de Europese Unie getroffen heeft tegen Rusland wegens zijn betrokkenheid bij het gewapende conflict in Oost-Oekraïne worden verlengd tot begin 2016. Dat zijn de ambassadeurs van de 28 EU-landen vandaag overeengekomen, de beslissing moet maandag nog geformaliseerd worden op de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

De sancties tegen Rusland werden in 2014 aangenomen en zouden eind volgende maand aflopen. Om ervoor te zorgen dat het 'Minsk II'-vredesakkoord wordt uitgevoerd, heeft Europa nu beslist de sancties met zes maanden te verlengen, tot 31 januari 2016. Verschillende onderdelen van het akkoord moeten namelijk pas tegen het einde van 2015 geïmplementeerd zijn en zonder sancties zou er geen druk op Rusland meer uitgeoefend kunnen worden. De evolutie op het terrein toont immers aan dat de naleving van het akkoord heel wat voeten in de aarde heeft.

Naast economische sancties voerde de EU vorig jaar ook beperkingen in voor de handel met en investeringen in de Krim en Sebastopol. Het gebied is door Rusland geannexeerd, maar dit wordt door Europa niet erkend. Deze 'Krim-sancties' worden met een jaar verlengd, tot de zomer van 2016.