EU trekt 2,4 miljard uit voor vluchtelingencrisis

AFP
De Europese Commissie heeft een akkoord bereikt over de inzet van 2,4 miljard euro voor landen die geconfronteerd worden met de gevolgen van de vluchtelingencrisis. Er worden 19 landen ondersteund. De grootste bedragen zijn voor Griekenland (474 miljoen euro), Spanje (521,8 miljoen euro) en Italië (558 miljoen euro).

Volgens de Europese Commissie zullen de eerste uitbetalingen op korte termijn volgen. Naast Italië, Spanje en Griekenland krijgen volgende landen financiële ondersteuning: Zweden, Hongarije, Bulgarije, Cyprus, Oostenrijk, Estland, Finland, Ireland, Litouwen, Luxemberg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije en Slovenië. België staat niet in het lijstje.

Opnieuw honderden vluchtelingen aangekomen
De toestroom van vluchtelingen naar Griekenland houdt intussen niet op. In nog geen drie dagen werden 1.417 migranten voor en op de eilanden Kos, Chios, Agathonisi, Samos en Lesbos opgepakt. De mensen zijn overwegend afkomstig uit Syrië, zei een officier van de Griekse kustwacht. Het merendeel van de vluchtelingen wil naar Midden-Europa, Zweden en Noorwegen verderreizen.

"De Griekse eilanden moeten omgaan met een ware exodus uit de oorlogsgebieden", aldus Claudia Roth. De vicevoorzitster van de Duitse Bundestag bracht vandaag een bezoek aan het eiland Kos. "Ik ervaar een humanitaire situatie die niet langer onder controle is, en dat midden in Europa. Het is een schande dat de Europese Unie -toch de Nobelprijswinnaar van de Vrede- Griekenland laat stikken."

"Op Kos is er geen infrastructuur voor de opvang van vluchtelingen, maar wel veel solidariteit van de mensen voor de vluchtelingen", meende Roth. De Griekse openbare omroep liet weten dat het risico bestaat dat in de komende maanden 2,5 miljoen vluchtelingen naar Griekenland kunnen komen.

AFP
AP
AP
REUTERS
AFP
AP
AFP
AFP