EU trekt 100 miljoen euro extra uit voor Somalië-missie Afrikaanse Unie

Raila Odinga en Herman Van Rompuy.
AFP Raila Odinga en Herman Van Rompuy.
De Europese Unie gaat 100 miljoen euro extra vrijmaken voor Amisom, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy bekendgemaakt na een gesprek met de Keniaanse premier Raila Odinga.

Van Rompuy hoopt dat door met de Afrikaanse Unie samen te werken een bijdrage wordt geleverd "aan meer veiligheid in Somalië en aan het herstel van de vrede en de veiligheid in het land". Hij is blij dat binnenkort ook Keniaanse soldaten van Amisom deel zullen uitmaken. Tot op heden is Amisom bijna volledig uit Oegandese en Burundese soldaten samengesteld.
 
In februari keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie goed die het aantal Amisom-troepen optrekt van maximum 12.000 naar maximum 17.700. Volgens diplomaten noodzaakt die stijging de uitbreiding van het Amisom-budget van 300 tot 550 miljoen dollar per jaar (230 tot 420 miljoen euro). De Europese Unie droeg sinds 2007 al 325 miljoen euro bij aan de begroting van Amisom en is daarmee de grootste financierder.