EU test leugendetector uit die gezichtsuitdrukkingen migranten scant bij grenscontrole

EPA
In Griekenland, Hongarije en Letland begint een test van de Europese Unie met een leugendetector bij de grenscontrole. Het iBorderCtrl-systeem analyseert ‘microgezichtsuitdrukkingen’ van reizigers om te controleren of ze de waarheid vertellen.

Volgens uitleg van de Europese Commissie krijgen reizigers voor het eerst te maken met het iBorderCtrl-systeem als ze online een aanvraag indienen om de grens te passeren. Ze moeten dan een afbeelding van hun paspoort uploaden en via een webcam antwoord geven op vragen die door een geanimeerde douanebeambte worden gesteld. De virtuele grensbewaker wordt gepersonaliseerd aan de hand van het geslacht, afkomst en taal van de reiziger.

Aan de grens volgt een tweede controle. Van reizigers die door het systeem als ‘laag risico’ zijn gemarkeerd, worden de gegevens kort geëvalueerd. Reizigers die een hoog risico vormen krijgen een strengere controle, waarbij grenswachters een ‘handheld apparaat’ gebruiken om nogmaals de gezichtsuitdrukkingen van de reizigers vast te leggen bij het nogmaals stellen van de eerder gestelde vragen. Vervolgens worden de foto’s vergeleken met de eerder via een webcam gemaakte afbeeldingen.

Het systeem wordt gedurende een periode van zes maanden getest, schrijf Gizmodo. Dat gebeurt onder leiding van de Hongaarse politie bij vier grensovergangen in Hongarije, Letland en Griekenland. Tijdens de test zouden er geen daadwerkelijke beslissingen genomen  worden aan de hand van de leugendetector.

38 microgezichtsuitdrukkingen

Volgens New Scientist stelt de virtuele douanebeambte vragen zoals “Wat zit er in je koffer?” en “Als je de koffer opent en mij de inhoud toont, bevestigt dit dan dat je antwoorden juist waren?” Met kunstmatige intelligentie zou de leugendetector 38 microgezichtsuitdrukkingen analyseren en zo een score geven.

Het iBorderCtrl-systeem is nog zeer experimenteel. Volgens New Scientist is het gebaseerd op een ander systeem dat op maar dertig mensen is getest. Bij die test vertelden de helft van de mensen de waarheid en de andere helft leugens. Het systeem had een nauwkeurigheid van ongeveer 76 procent bij die test. Het team achter het systeem zegt er vertrouwen in te hebben de nauwkeurigheid te kunnen verhogen naar 85 procent.

Met de pilot in Hongarije, Griekenland en Letland wil de EU aantonen dat het systeem douanebeambten kan helpen bij het identificeren van reizigers die ‘criminele activiteiten’ uitoefenen. Het is bedoeld als een aanvulling op huidige controlemethoden. Of en wanneer de leugendetectie daadwerkelijk gebruikt zal worden voor grenscontrole in de EU is niet bekend.

“Belichaming van alles wat mis kan gaan met leugendetectie”

Toch klink er ook kritiek. Bruno Verschuere, hoofddocent forensische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt in De Volkskrant dat “non-verbale signalen, zoals micro-expressies, echt helemaal niets zeggen over de vraag of iemand liegt of niet. Dit is de belichaming van alles wat mis kan gaan met leugendetectie. Er bestaat geen enkele wetenschappelijke fundering voor de methoden die nu gebruikt gaan worden.” 

Luxemburg heeft de leiding over het EU-project, dat 4,5 miljoen euro kost. Ook Cyprus, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Spanje en Duitsland zijn betrokken bij het project, maar voor zover bekend zijn er in die landen nog geen daadwerkelijke tests met het systeem.

Een afbeelding van de virtuele grenswachter.
iBorderCtrl Een afbeelding van de virtuele grenswachter.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Winters

  De grenzen hermetisch sluiten is een pak efficiënter en goedkoper.

 • chris delanghe

  Dat is nu echt wel de doordachte oplossing ten gronde voor het probleem! De leverancier van dit truukje zal weer goed zijn zakken kunnen vullen. Want voor de EU moet alles zéér duur zijn (anders heeft hun ego daar last van). Of het werkt is totaal onbelangrijk. En hopelijk heeft het gesmaakt in het restaurant in Brussel ! Maar ze kunnen die beter eerst even op zichzelf testen daar in Brussel om tot de conclusie te komen dat dit weer waardeloos over de balk gesmeten geld betreft!

 • François Nuyts

  Ja Hallo , zijn ze in europa nu nog altijd bezig met pleisters op houten benen te kleven zeg . Echt , het hopeloze wordt met de dag hopelozer blijkbaar .

 • Jan Lemmens

  Goed idee. Waarschijnlijk liegt bijna iedereen om hier aan kost en inwoon te geraken.

 • Donald Borremans

  dat machien slaat binnen de kortste keren tilt !