EU steunt Nederland na film van Wilders

Nederland krijgt de steun van Europese leiders als de anti-koranfilm van Geert Wilders leidt tot geweld tegen Nederlanders. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) donderdag op de EU-top in Brussel.

Visie
De minister-president liet weten dat de landen in de Europese Unie de Nederlandse visie delen dat de film van Wilders niet kan worden verboden wegens de vrijheid van meningsuiting. Balkenende benadrukte dat een 'fundamenteel verschil van inzicht met Wilders geweld nooit mag rechtvaardigen'.

Mohammed
De Deense premier Anders Fogh Rasmussen zei dat Nederland volledige steun kan verwachten van de andere EU-lidstaten. De EU oordeelde minder dan drie jaar geleden dat de publicatie van de cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant te ver ging. De unie veroordeelde het geweld dat plaatshad na de publicatie, maar zei destijds ook dat de vrijheid van meningsuiting niet tegen religieuze gevoeligheden moet ingaan.

Niks op papier
Balkenende zei woensdag dat de EU tijdens de top in Brussel geen gezamenlijke verklaring hoeft te publiceren. De premier vond het daarvoor te vroeg omdat de inhoud van de film nog niet duidelijk is. Als de film tot problemen leidt dan wil Balkenende wel dat de EU een verklaring uitvaardigt. Daarom heeft de bewindsman zijn EU-collega's tekst en uitleg gegeven en gevraagd om solidariteit als de film tot ongeregeldheden leidt. (novum/mvl)