EU stelt sancties in tegen Turkije om gasboringen voor Cyprus

Het Turkse boorplatform Fatih op zo'n twintig zeemijlen voor de kust van Cyprus op zoek naar gas en olie.
AFP Het Turkse boorplatform Fatih op zo'n twintig zeemijlen voor de kust van Cyprus op zoek naar gas en olie.
De Europese Unie stelt sancties in tegen Turkije wegens de gasboringen die dat land doet in wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben besloten de onderhandelingen over een nieuwe Turks-Europese overeenkomst voor de luchtvaart op te schorten.

Een nieuw luchtvaartakkoord moest het vliegen van en naar Turkije flink goedkoper gaan maken, maar dat zit er voorlopig dus niet in. Er worden voorlopig ook geen bijeenkomsten op hoog niveau tussen de EU en Ankara meer gehouden. De financiële steun die Turkije uit Brussel krijgt als kandidaat-lid van de EU wordt eveneens teruggeschroefd, terwijl de EU verder bekijkt welke “passende maatregelen” er nog meer kunnen worden getroffen.

"We staan allemaal achter Cyprus", zegt de Nederlandse Buitenlandminister Stef Blok. "We roepen Turkije opnieuw op zich aan de internationale afspraken te houden". De EU heeft Turkije al verschillende keren opgeroepen te stoppen met provocaties in de territoriale wateren van Cyprus.

Bezet gebied

Heel Cyprus is EU-lid en de Turkse Republiek Noord-Cyprus bestaat uit het in 1974 door Turkije bezette gebied, maar die wordt door vrijwel niemand als staat erkend. Turkije stelt echter dat het wel in zijn recht staat met boren op de plekken waar het dat doet. Ankara redeneert dat de zeebodem deel uitmaakt van het Turkse vasteland. Ook vindt Turkije de boringen naar gas in het belang van Noord-Cyprus.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter De Potter

  Beter een algemene boycot instellen voor de Turkse brol, oa hun Beko-witgoed.

 • Paul Vanmaldeghem

  Turkije chanteert en Europa danst naar de pijpen van dictator Erdogan omwille van het migrantenprobleem, de ballast waarmee Merkel ons heeft opgezadeld. Al de rest is gewoon lulkoek

 • Peter Janssen

  "We roepen Turkije opnieuw op zich aan de internationale afspraken te houden" zijn ze bij eu achterlijk? Deze turkse dictator veegt vierkant zijn voeten aan élke afspraak met gehate,westerse ongelovigen en openlijk nog wel! Wanneer dringt dat door,eu slappelingen?

 • Janneke Alsberg

  Turkije als land staat sterker dan de gehele EU, maar dit is nog niet doorgedrongen tot de vermoolmde ivoren torens.. Blaaskaak politiek. Uiteraard moet integritieit van Cyprus verdedigd worden, maar met masculiene ballen. Niet met EU feminien gezweem. Geopolitiek staan we veel dichter bij de hel dan bij links utopisch aards paradijs.

 • luc vanessa

  wanneer gaat men stoppen geld te geven(van ons allemaal)aan dictators ? een dictator die ons uitlacht in ons gezicht . Die bij de russen te biechten gaat , mensen zonder proces oppakt en veroordeelt ?