EU stelt grens aan ‘foute’ vetten in voedsel

Een dikke, vette, peperoni pizza zal je op het pizza evenement waarschijnlijk niet tegenkomen.
anp Een dikke, vette, peperoni pizza zal je op het pizza evenement waarschijnlijk niet tegenkomen.
De hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks en andere etenswaren in Europa wordt aan een maximum gebonden. De EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met een voorstel om maximaal 2 procent zogeheten transvetten in voedingsmiddelen toe te staan.

De maatregel moet het eten van gezonder voedsel bevorderen. Transvetten zijn nog ongezonder dan verzadigde vetten en verhogen de kans op hartaanvallen, onvruchtbaarheid, alzheimer, diabetes en zwaarlijvigheid. Dergelijke vetten zitten van nature overigens ook in vlees en zuivel.

Studies wijzen uit dat de inname van transvetzuren zo laag mogelijk moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Een op de zeven sterfgevallen in de EU is eraan gerelateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet een volwassene dagelijks niet meer dan 2,2 gram aan transvetten consumeren.

Snel in werking

Het Europees Parlement had twee jaar geleden opgeroepen tot een wettelijke limiet. Het heeft het recht om de komende twee maanden het besluit nog tegen te houden, maar de verwachting is dat de maatregel daarna snel in werking treedt.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) verwacht dat het besluit leidt tot “concrete acties om een einde te maken aan industrieel geproduceerde transvetten”.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven PIENS

  De EU zou zich beter bezig houden met belangrijke zaken zoal migratie ipv futuliteiten.

 • Fernand Beaumonde

  beter zou zijn om transvetten te verbieden

 • Dominique Cox

  Dat zou de FDA (Food and Drug Administration) in de Verenigde Staten ook moeten doen. De meesten die sterven komen om van hartaanvallen door teveel steak, pizza en fast food te eten.

 • Tony Vandermaelen

  En dat daar nog geen taksen op geheven worden ! Zijn ze dat vergeten?

 • Jan Dekoninck

  Alé vooruit , het is vergif , we weten het ,we weten het al zooooooooooooo lang . toch heeft de industriële lobby nog toelating verkregen om ons 2 pct te voederen. Dit zegt alles over besluitvorming hier. Wie stemt nog voor dit soort politici??