EU start onderhandelingen met Afrikaanse landen over oprichting migrantencentra: Marokko en Libië wijzen idee al af

Europees begrotingscommissaris Guenther Oettinger
EPA Europees begrotingscommissaris Guenther Oettinger
De Europese Unie zal onderhandelingen met Afrikaanse landen opstarten omtrent hun bereidheid om zogenoemde "regionale ontschepingsplatforms" op hun grondgebied op te zetten. Dat heeft Europees begrotingscommissaris Guenther Oettinger tegenover de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd.

Oettinger zei dat een Europees akkoord om dergelijke centra op te zetten "een partnerschapakkoord met landen in Noord-Afrika vereist", of die nu direct aan de Middellandse Zee liggen of in het gebied van de Sahel. "Dit is wat we moeten onderhandelen", zei de Europese commissaris. 

Volgens de krant gelden Libië, Mali, Niger en Nigeria als de belangrijkste kandidaten. Oettinger zelf noemde geen landen.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, wiens land het voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, noemde het gisteren belangrijk dat elke individuele lidstaat zijn connecties met Afrikaanse landen gebruikt om een oplossing te vinden voor de Europese asielcrisis.

Geen enkel Afrikaans land heeft tot nu toe gezegd een dergelijke infrastructuur te willen opzetten. Onder andere Marokko en Libië hebben het idee afgewezen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Schaf hewoon die sociale hangmat af en zet ze direct aan het werk. Iedereen weet dat het voor 90 % economische vluchtelingen zijn. Nu mogen die vluchtelingen niet werken. Tussen die economische vluchtelingen zitten er mensen die we kunnen gebruiken. Als de asielaanvraag a afgewezen wordt kan er een afweging gemaakt worden; heeft die vluchteling gedurende de looptijd van de procedure its bijgedragen aan onze samenleving of niet.

 • nancy dejonge

  dus Europa volgt het advies van Francken ! Dus Francken heeft toch goede ideeën !

 • Youssef Ken

  Als je de gelukzoeker van de vluchtelingen schijd. Vluchtelingen opvagen. Wat moet er dan met die gelukszoekers gebeuren in die Noord Afrikaanse kampen. Hier knelt het schoentje.

 • SAM Bedfort

  De EU faalt, faalt en faalt op elk vlak wanneer ze iets moeten oplossen. Behalve op gebied van belastingen heffen, daar zijn ze top in.

 • pascal devillé

  Als europa kordaat zijn deuren sluit houden die migratiestromingen na een paar maand vanzelf op.De problemen in de landen van herkomst moeten worden aangepakt, ook met de hulp van europa.