EU sleutelt aan 'zwarte lijst' van belastingparadijzen: drie nieuwe landen toegevoegd

ANP
De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag opnieuw gesleuteld aan de Europese 'zwarte lijst' van landen die weinig of geen inspanningen doen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan. Op de lijst staan nu negen landen.

Drie maanden geleden plaatsten de Europese lidstaten zeventien landen op hun allereerste gemeenschappelijke lijst van landen die ze als belastingparadijzen beschouwen. In januari werden al acht landen geschrapt; dinsdag zijn ook Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia van de lijst verwijderd.

Tegelijk zijn drie nieuwe landen aan de lijst toegevoegd. Het gaat om de Bahama's, Saint Kitts en Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zij maakten deel uit van een groep Caribische landen die in september 2017 door verschillende orkanen getroffen zijn en die van de EU uitstel kregen om aan te tonen dat ze belastingontwijking aanpakken. Drie landen konden de Europese ministers geen garanties geven en komen nu dus alsnog op de zwarte lijst terecht. 

Grijze lijst

De vier andere landen zijn dinsdag meteen op de Europese 'grijze lijst' geplaatst. Op die grijze lijst staat een zestigtal landen die zich er "op het hoogste politieke niveau" toe geëngageerd hebben belastingfraude te bestrijden, maar waarvan de EU-landen vinden dat ze nog steeds van nabij opgevolgd moeten worden.

Ondoorzichtig

De Europese lidstaten proberen intussen aan de kritiek tegemoet te komen dat de criteria die ze hanteren om landen op hun zwarte of grijze lijst te plaatsen ondoorzichtig zijn. Door de brieven te publiceren die de bevoegde werkgroep zelf naar die landen verstuurd heeft, hoopt ze meer transparantie aan de dag te leggen. De EU zoekt ook toestemming van de betrokken landen om de door hen aangegane engagementen openbaar te maken. Tot nu wordt niet bekendgemaakt met welke argumenten zij de Europese ministers van Financiën al dan niet konden overtuigen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  natuurlijk pluizen ze die landen uit en zetten die dan op papier , de reden is zodat de EU-graaiers dan hun geld in andere landen verstoppen en daar dan weer goed mee weg komen

 • Nick de Anno

  Nederland is ook een belastingparadijs!

 • Sobek Wessels

  Nederland zijn ze vergeten ?!

 • lieve vanderstraeten

  hahaha de mop van het jaar, zal niet en nooit gebeuren, eu is voor de multinationals opgestart, niet voor ons gewoon gepeupel, we mogen wel opdraaien voor de kosten en hallucinante lonen, zelfs voor de poetsvrouwen.