EU roept China op autonomie Hongkong te respecteren

Archiefbeeld. In 2019 gingen regelmatig duizenden inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de inperking van hun burgerrechten. De demonstranten vrezen dat de groeiende invloed van China de autonomie van Hongkong bedreigt. (08/12/2019)
REUTERS Archiefbeeld. In 2019 gingen regelmatig duizenden inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de inperking van hun burgerrechten. De demonstranten vrezen dat de groeiende invloed van China de autonomie van Hongkong bedreigt. (08/12/2019)
De Europese Unie heeft China vrijdag opgeroepen om "de autonomie van Hongkong te respecteren", in een verklaring die werd aangenomen door de 27 lidstaten. Die komt er nadat bekend raakte dat Peking een veiligheidswet wil aannemen, die separatistische en subversieve activiteit in Hongkong verbiedt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De Europese Unie hecht veel belang aan het behoud van de hoge mate van autonomie van Hongkong, in overeenstemming met de grondwet en internationale verplichtingen", zei de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell in een verklaring namens de 27 lidstaten.

"De Europese Unie heeft er alle belang bij dat de stabiliteit en welvaart van Hongkong worden voortgezet volgens het principe van één land, twee systemen", voegde hij eraan toe. Hij waarschuwde dat de Europeanen van nabij zullen opvolgen hoe de situatie verder evolueert. 

Respect voor de beschermde rechten en vrijheden in Hongkong, een democratisch debat en overleg met de belangrijkste belanghebbenden is de beste manier om een wet over de nationale veiligheid aan te nemen, klonk het.

Internationale kritiek

De voorgestelde veiligheidswet kan ook buiten de Europese Unie op flinke kritiek rekenen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde al dat de Verenigde Staten “sterk zullen reageren” als China de wet invoert. 

Ook de Britse regering stuurde China een gelijkluidende boodschap. "Als een partij in de gemeenschappelijke verklaring, is het Verenigd Koninkrijk toegewijd aan het behoud van de autonomie van Hongkong en het respecteren van het model van één land, twee systemen", zei een regeringswoordvoerder, verwijzend naar het akkoord van 1997, waarmee de Britten de controle over de stad aan China overdroegen. Ook Australië en Canada steunen de Britse verklaring.

Lees ook:

Hoe China de waarheid over het coronavirus verborgen hield (+)

China wil ook eigen veiligheidsdiensten in Hongkong inzetten, geduw en getrek in parlement
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Van Limbergen

  Is dat nu een deel van China of van de VS? EU begin eens aan een beleid dat niet door de VS gedicteerd wordt!

 • Willy Bogaert

  Show ,onze mondmaskers en grondstoffen komen van daar . Wij zijn een dienstengemeenshap ,zie maar aan het aantal thuiswerkenden , lees administratief

 • Jo Bosman

  Misschien weten ze het in de EU nog niet, maar China houd zich aan geen enkele afspraak.

 • Alfons Vanacker

  "Respect voor de beschermde rechten en vrijheden in Hongkong" , waar was iedereen als Hongkong onder de British rule was en een gouverneur vanuit UK was aangesteld? De mensen hadden geen recht op verkiezingen. Niemand kraaide daarover.

 • René De Rocker

  En het VK had Hongkong niet aan China moeten geven.