EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen

Federica Mogherini
AFP Federica Mogherini
Om het nucleair akkoord met Iran te redden, richt de Europese Unie een instelling op waarmee ze de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran kan omzeilen. Dat zei Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, gisteravond in New York.

Mogherini had kort daarvoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, alsook met Iran, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers zouden het eens zijn geweest dat Iran zijn nucleaire verplichtingen volledig nakomt. 

Het nieuwe instrument zal het ondernemingen mogelijk maken om met Iran zaken te blijven doen, zonder dat ze sancties van de VS riskeren. Hoewel Iran zich aan het akkoord houdt, voerden de VS in augustus opnieuw economische sancties in. Ze bedreigden iedereen die de sancties niet zou respecteren. Begin november zouden nieuwe sancties volgen, waarmee de VS de olie-export van het land wil treffen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Kindt

  Hopelijk krijgt de E.U. het deksel op de neus.

 • Marc Van der Vloedt

  Wat gaat de "$" nog waard zijn of worden (en kunnen we misschien weer op normale leeftijd met pensioen ?) (Bitcoin, Yuan, €, sjekels, roebels,...)

 • Frans Peeters

  VS begint dictatorische trekjes te vertonen

 • Luc Lepoudre

  Ze gaan nog in mijn achting stijgen, de EU. De Amerikaanse Leading Succes people, samen met het Uitverkoren Volk moeten op hun plaats gezet worden omde wereld leefbaar te houden voor alle volkeren.

 • roger geens

  Ondanks dit bericht zijn er toch reeds bedrijven die hun investeringen terugtrekken ,zie Volkswagen .