EU-president Tusk waarschuwt voor “externe anti-Europese krachten” die verkiezingen beïnvloeden

Donald Tusk
EPA Donald Tusk
EU-president Donald Tusk waarschuwt voor “externe anti-Europese krachten” die de Europese verkiezingen al dan niet openlijk proberen te beïnvloeden. Dat gebeurde volgens hem bij het Britse referendum over de brexit en tijdens andere verkiezingscampagnes in Europa. “En dat zou opnieuw het geval kunnen zijn bij de Europese verkiezingen in mei”, aldus de Poolse oud-premier.

Tusk riep iedereen die om Europa geeft, op om samen te werken tijdens en na de nakende verkiezingen. Hij waarschuwt voor politieke partijen die gefinancierd worden door externe krachten die wrok jegens Europa koesteren. Kiezers verhinderen volgens hem maar beter dat zulke partijen belangrijke beslissingen over de EU kunnen nemen.

In navolging van de Franse president Macron zei Tusk dat de “renaissance” van Europa nu moet beginnen. Macron waarschuwde dinsdag in een opiniestuk ook voor buitenlandse machten die verkiezingen proberen te beïnvloeden. De EU-lidstaten werken overigens nauw samen om dergelijke beïnvloeding te voorkomen. Zij hebben een 'netwerk' gevormd waarin ervaringen en mogelijke oplossingen worden uitgewisseld.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  En kijk hij steekt zijn vinger op hij wilt erbij zijn. Dat ze heel dat Europees gedoe opkuisen heeft al genoeg geld en miserie met zich meegebracht. Een nieuw verhaal die gaat over mensen en alle mensen niet hun rijke vriendjes en alleen poen dat telt en sociale afbraak.

 • Pieter Paulus

  Van de EU-resolutie 1743, waarmee in Europa de islam versterkt én de islamisering versneld wordt, heeft bijna geen Europeaan ooit gehoord Google dit maar eens uw broek valt af en als de mensen deze resolutie lezen zal anti Europa de grootste zijn

 • Jan De Bisschop

  Toch iemand die het doorziet en waarschuwt, Polen, Engeland, Frankrijk, Italië enz. Overal hebben de Russen hun mannetje (of vrouwtje) die keet schopt en flink gefinancierd wordt. Je moet ziende blind zijn om het niet door te hebben.In België is dat niet anders.

 • Willy VARENDONCK

  het zal natuurlijk weer de schuld van de russen zijn dat de brexit tot stand gekomen is, bij Tusk is het overal de schuld van dat volk, hij kan niets anders dan ruziemaken ipv met constructieve plannen naar voor te komen

 • pascale Dieltjens

  Bang dat er fel begeerde Europese postjes zouden wegvallen.