EU neemt tegenmaatregelen na Russische zwarte lijst

Martin Schulz
EPA Martin Schulz
De Russische ambassadeur bij de Europese Unie zal geen toegang meer krijgen tot het Europees Parlement. Dat heeft parlementsvoorzitter Martin Schulz gisteren meegedeeld. De maatregel is een reactie op het inreisverbod dat Rusland vorige week heeft uitgevaardigd tegen verschillende europarlementsleden.

Rusland had een inreisverbod ingesteld tegen in totaal 89 personen die zich in het verleden kritisch hadden uitlaten over de Russische machthebbers. Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en Europees parlementslid Mark Demesmaeker mogen Rusland niet meer in.

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz maakt nu duidelijk dat de EU het daar niet zomaar bij zal laten. "Het is nu gerechtvaardigd om te reageren met gepaste maatregelen", luidt het in een mededeling.

Schulz gaat meer bepaald "de toegang tot het parlementsgebouw ontzeggen aan de Russische ambassadeur" bij de EU, Vladimir Tsjisjov. Ook een andere Russische diplomaat, waarvan de identiteit niet werd bekendgemaakt, is niet langer welkom.

Het parlement "schort de engagementen op tegenover de parlementaire commissie voor Europees-Russische samenwerking", klinkt het verder. Ook zal de aanvraag van Russische volksvertegenwoordigers die het Europees parlement willen bezoeken strenger worden beoordeeld. Er zal voortaan "geval per geval" worden bekeken of er op die vraag wordt ingegaan.

De maatregelen zullen van kracht blijven zolang Rusland aan zijn zwarte lijst vasthoudt. Het opstellen van die lijst was volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een reactie op de Westerse sancties tegen Moskou.