EU-ministers bespreken sancties tegen Turkije: “Eerste prioriteit is een einde maken aan de operatie"

 Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
via REUTERS Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken vandaag in Luxemburg wat voor maatregelen mogelijk en haalbaar zijn als antwoord op het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië. Een van de opties is een wapenembargo. “Maar we hebben geen magische krachten”, erkende de toekomstige hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Josep Borrell.

De Europese Unie moest de voorbije dagen lijdzaam toezien hoe de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische strijders de hele regio destabiliseert, burgers opnieuw op de vlucht jaagt en de resultaten in de strijd tegen Islamitische Staat dreigt teniet te doen.

“De eerste prioriteit is een einde maken aan de operatie. We gaan vanochtend bespreken wat de best mogelijke middelen kunnen zijn”, aldus de Belgische minister Didier Reynders.

Wapenembargo en economische sancties 

Op tafel ligt onder meer een Europees wapenembargo tegen Turkije. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Nederland en Scandinavische landen kondigden de voorbije dagen al maatregelen aan. België levert sinds de mislukte couppoging in 2016 geen wapens meer aan Turkije, stipte Reynders aan.

De Spaanse minister Borrell, die Federica Mogherini gaat opvolgen als hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, wees erop dat de lidstaten soeverein beslissen over wapenleveringen. “Het is zeer moeilijk om unanieme akkoorden te bereiken. Ik hoop dat de meeste landen elke wapenverkoop zullen stopzetten.” 

De EU kan ook economische maatregelen of individuele sancties nemen, maar diplomaten verwachten niet dat het zo’n haast zal lopen. “Het is belangrijk om in dialoog te blijven met Turkije, om invloed te hebben”, zei de Duitse minister Heiko Maas. “Als dat niet succesvol is, moeten we bereid zijn om verdere maatregelen te nemen.”

Dreigementen 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de Europeanen vorige week dat ze zich niet te hard moeten opstellen ten aanzien van Turkije. Dan zou Turkije “de poorten” naar Europa “openzetten” voor de circa 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in het land verblijven, zo dreigde hij.

De Franse minister Jean-Yves Le Drian riep de Verenigde Staten op tot een spoedberaad van de internationale coalitie tegen IS. “Het is belangrijk dat we de nieuwe situatie inschatten. Voor Frankrijk blijft IS de hoofdvijand.”

“Gaat artikel 5 ingeroepen worden?”
De Koerdische milities waren een belangrijke bondgenoot van de internationale coalitie die onder leiding van de VS de strijd aanbond met IS. Om het hoofd te bieden aan het Turkse offensief hebben de Koerden een opmerkelijk verbond gesloten met het regime van president Bashar al-Assad, dat wordt gesteund door Rusland en Iran.

“Een hallucinante situatie”, stelde de Luxemburgse minister Jean Asselborn vast. Turkije blijft tot nader order een lidstaat van de NAVO. “Wat gaat er gebeuren als Syrië Turkije aanvalt? Gaat dan artikel 5 ingeroepen worden?”, zo vroeg hij zich af. Dat artikel stelt dat een aanval tegen een lidstaat aanzien moet worden als een aanval tegen de hele militaire alliantie.

Het Turkse offensief in Syrië wordt later deze week ook besproken op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders, die donderdag en vrijdag plaatsvindt in Brussel. 
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Hendriks

  Vergaderen, vergaderen, gooi die Turken eerst uit de NAVO en leg het land economisch volledig plat, Turkije dreigt met 3,6 miljoen vluchtelingen die onze kant opkomen, misschien zetten wij dan beter die miljoenen Turken die in Europa verblijven de grens over als tegenmaatregel sorry mensen voor mij hoeft dit niet maar...

 • Freddy Sonnemans

  Wie blokkeerde economische sancties?

 • marc de Volder

  Degenen die roepen om,vandaag nog,Turkije uit de NATO te smijten,kunnen morgen de Russen én Turken begroeten aan hun voordeur.Best Wodka en thee klaar zetten dus. Poetin lacht zich nu al een breuk. Hij heeft al legeroefeningen,de Russen mogen dat want enkel de Amerikanen krijgen hier kritiek als ze oefenen,gedaan met Turkije,het tweede grootste NATO leger.Maar aan de agressie te zien van de meeste Belgische automobilisten,ook madammen,gaan de Turken en Russen wel een pak slaag krijgen,zeker?

 • Karel Van Beeck

  Een verbod om nog op vakantie te gaan naar Turkije zou wenselijk zijn.

 • Dan Midden

  stop onmiddelijk alle import/export met Turkije! hierdoor zal bvb Ford direct zijn fabriek verhuizen want gans europa zit dan zonder ford transit. Er zijn nog vele andere multinationals die dan direct weggaan zodat erdogan geen geld meer heeft. Zal rap gedaan zijn met de genocide tegen de koerden