EU maant Israël en Palestijnen aan tot terughoudendheid

REUTERS
Tijdens het massale protest aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid gisteren negen doden gevallen en nog eens 1.354 gewonden. Onder de doden bevond zich ook een Palestijnse journalist en een 16-jarige jongen. Er waren ook vrouwen en kinderen onder de gewonden. Liefst 491 mensen hebben schotwonden opgelopen.

De EU riep beide partijen op tot terughoudendheid om een verdere escalatie en bloedvergieten te vermijden. De negen doden en honderden gewonden roepen ernstige vragen op over de evenredigheid van het gebruikte geweld door Israël, klinkt het in een verklaring van de woordvoerster van de Hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini. Ook berichten van het Israëlische leger dat soldaten met stenen en molotovcocktails werden aangevallen en er pogingen zijn geweest om over de grensmuur te geraken, moeten onderzocht worden.

De VS hadden gisteren in New York opnieuw een ontwerpverklaring geblokkeerd van de VN-Veiligheidsraad over het geweld in de Gazastrook. Vorige zaterdag hadden de Amerikanen - een grote bondgenoot van Israël - zich ook gekant al tegen de verklaring, die werd opgesteld door Koeweit.

Onder grote belangstelling werd vandaag de Palestijnse journalist Yaser Murtaja in Gaza bijgezet. De 30-jarige reporter was vrijdag bij filmopnames van de protesten in de omgeving van de Israëlische grens neergeschoten. De directeur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) tweette zaterdag dat hij het zich moeilijk kan voorstellen hoe een Palestijnse journalist die filmopnames van de protesten maakt en een kogelvrije vest draagt waar in grote letters 'PRESS' op staat voor zo'n levensbedreigende situatie zorgt dat scherpschutters hem moeten doodschieten.

Ook de ngo Reporters zonder Grenzen (RSF) veroordeelde "het gericht vuren op journalisten door het Israëlisch leger". We roepen de Israëlische regering op resolutie 2222 van de VN-Veiligheidsraad over de bescherming van journalisten, die is goedgekeurd in 2015, strikt na te leven en we vragen onverwijld een onafhankelijk onderzoek en de veroordeling van deze misdaad tegen de persvrijheid", schreef Christophe Deloire, secretaris-generaal van de RSF, op Twitter. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Verbist

  Die EU staat toch voor Europa, niet? Wel, dat ze in de eerste plaats beginnen met Turkije en Spanje eens op te lossen. Wat gaan ze in Israël en Gaza doen? Ze kunnen niet eens een oplossing geven aan de Europese ontsporingen. Veel blabla en weinig...

 • Paul Boutsen

  Kanonnenvlees van Hamas!

 • Abdelmalik Malik

  Ik begrijp de palestijnen echt niet,denken die nu echt dat Europa of amerika gaan ingrijpen tegen Israël???straks is er geen enkele palestijn meer over,het Is een tijd van overleven en niet een hopeloos strijd beginnen

 • Gino De Neef

  Dat zijn de zajens niet van de EU

 • Raoul Hoylaerts

  de eu doet juist niks behalve veel te veel geld opstrijken.ken je één geval dat ze al opgelost hebben.iemand?