EU-lidstaten akkoord over principe uitstel brexit, nog geen beslissing over duur

Brits premier Boris Johnson spreekt het Lagerhuis toe.
EPA Brits premier Boris Johnson spreekt het Lagerhuis toe.
De Britse Conservatieven gaan het parlement keer op keer vragen vervroegde verkiezingen uit te schrijven als het maandag weigert in te stemmen met een voorstel daartoe. Dat heeft de Britse minister van Financiën Sajid Javid gezegd bij BBC Radio 4. De lidstaten van de Europese Unie hebben ondertussen nog geen beslissing genomen over het Britse verzoek om de brexit uit te stellen. Ze komen maandag of dinsdag opnieuw bijeen.

Deze ochtend zaten de ambassadeurs van de EU-lidstaten twee uur samen om zich te beraden over het Britse verzoek om uitstel. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei na afloop van het overleg dat de lidstaten nog geen beslissing genomen hebben over de duur van het uitstel van de brexit. Een beslissing daarover zou pas maandag of dinsdag volgen.

“De 27 lidstaten hebben ingestemd met het principe van uitstel. Het werk gaat de komende dagen voort”, verklaarde de woordvoerster van de Commissie na afloop van het overleg. Volgens haar is het nog steeds de bedoeling dat de lidstaten de komende dagen via een schriftelijke procedure een beslissing nemen.

Volgens EU-bronnen zijn de meeste landen voor uitstel tot 31 januari. Op tafel ligt ook de optie dat de brexit eerder zou kunnen plaatsvinden zodra het Lagerhuis en het Europees Parlement de brexitdeal hebben geratificeerd. Frankrijk en Duitsland voelen volgens EU-bronnen echter meer voor een kortere duur dan 31 januari.

Verkiezingen op 12 december

Om de brexit-impasse te doorbreken, had de conservatieve premier Boris Johnson de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn opgeroepen om vervroegde verkiezingen te houden op 12 december indien de Europeanen de Britten een uitstel tot eind januari zouden aanbieden. Gaat de oppositie akkoord, dan wordt het parlement op 6 november ontbonden.

“We brengen maandag het voorstel tot het houden van verkiezingen in het parlement”, zei Javid. “Als Labour dat niet steunt, dan blijven we dat keer op keer inbrengen.” Daarmee willen de Conservatieven het Lagerhuis onder druk zetten.

Corbyn hapt nog niet toe

De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn hapt nog niet toe. “Eerst moet het scenario van een brexit zonder akkoord van tafel zijn”, stelde hij deze ochtend op de Britse zender ITV. “Als de premier maandag naar het parlement komt en absoluut duidelijk maakt dat hij zal garanderen dat er geen harde brexit komt, dan kunnen we verkiezingen hebben”, zei de leider van Labour.

De Britse regering heeft daarnaast besloten om de presentatie van de begroting uit te stellen. Die was voorzien voor 6 november, maar de regering acht het belangrijker om nu volop in te zetten op het vertrek uit de Europese Unie, zo legde Javid ook uit.
 "Dit is een besluit dat ik samen met de premier heb genomen. We zijn overeengekomen dat het nu het belangrijkste is om de brexit uit te voeren en vervolgens verkiezingen te hebben", verklaarde Javid op de openbare omroep BBC. 

Lees ook: Verkiezingen of niet? “Britse regering is verdeeld over volgende stappen in brexit”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annie Broeckx

  Wat een belachelijk gedoe,een akkoord is een akkoord.Alleen is iedereen bang voor de gevolgen,en Europa nog het meest.

 • Martin Meuris

  Ze moeten nu enkel uitstel verlenen tot volgende Europese verkiezingen, te nemen of te laten, als ze het tegen dan nog niet eens zijn in de UK dan blijven ze maar gewoon.

 • Peter Janssens

  Het besluit over uitstel van de brexit wordt uitgesteld. Wat zijn dat voor amateurs daar?

 • Rudy Van Daele

  Waarom telkens moet vergaderd worden door Europa is mij een raadsel Ze geven de Britten altijd uitstel tot in der eeuwigheid. Ze komen juist bijeen om nog eens goed te eten en te bespreken hoe ze hun onkosten nog wat kunnen opvoeren.