EU-leiders uiteen zonder akkoord over uitbreiding Unie

De Franse president Macron (midden) verlaat de top in Brussel.
EPA De Franse president Macron (midden) verlaat de top in Brussel.
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zijn deze nacht uiteengegaan zonder overeenstemming over de opening van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. De Finse premier Antti Rinne hoopt dat er vandaag alsnog een vergelijk uit de bus valt, zijn Nederlandse collega Mark Rutte gaat ervan uit dat het dossier naar een volgende top wordt doorgeschoven. 

Ruim zes uur lang probeerden de Europese leiders een gemeenschappelijke tekst over Noord-Macedonië en Albanië op papier te zetten, maar alle pogingen eindigden zonder resultaat. "We hebben geen conclusie bereikt vandaag, maar morgen gaat de discussie verder. Ik hoop dat het mogelijk is om een conclusie te bereiken", zei Rinne, wiens land momenteel de Europese ministerraden leidt.

De Europese Commissie ijvert al een hele tijd voor de opening van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. De meeste lidstaten gaan akkoord, maar Frankrijk zet de voeten in het zand. President Emmanuel Macron erkent de Europese roeping van de westelijke Balkanlanden, maar vindt dat de twee landen niet klaar zijn en eist daarbovenop een hervorming van het uitbreidingsbeleid. 

Wat Albanië betreft, vindt Macron alvast steun bij Denemarken en Nederland. "Nederland heeft grote bezorgdheid over Albanië. Er is geen besluit genomen om gesprekken te voeren, dat is alweer naar volgende raden doorgeschoven", lichtte Rutte toe. "Over Noord-Macedonië hebben wij wat minder zorgen, maar er leeft bij veel landen de gedachte dat je die twee landen gekoppeld moet houden."

lees verder onder de foto:

De kantoren van de EU-delegatie van Noord-Macedonië in hoofdstad Skopje.
REUTERS De kantoren van de EU-delegatie van Noord-Macedonië in hoofdstad Skopje.

“Toetredingssysteem moet op de schop”

Voor Rutte is het wel duidelijk dat het "hele toetredingssysteem op de schop moet". "Mijn vermoeden is wel dat we de volgende weken en maanden gaan werken om dat hele toetredingssysteem zeker in het begin veel meer te richten op de rechtsstaat en de scheiding der machten." 

De Europese leiders raakten het wel eens over de conclusies van Turkije en zijn offensief in het noorden van Syrië. Ze "nemen nota" van de Amerikaans-Turkse aankondiging over een pauze in de militaire operaties, maar roepen Ankara opnieuw op de militaire actie te stoppen en de troepen terug te trekken. 

Maandag al veroordeelden de buitenlandministers de inval in Syrië en besloten ze de uitreiking van nieuwe wapenexportlicenties te stoppen. Er komt ook een juridisch kader voor sancties tegen Turkije omwille van illegale booractiviteiten nabij Cyprus.

Later vandaag wordt de top hervat. Vanaf half tien 's morgens praten de regeringsleiders ook over het aantreden van de nieuwe Europese Commissie en de samenwerking met het nieuwe Europees Parlement, de meerjarenbegroting en de klimaatverandering.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Waarom zou men Noord Macedonie en Albanie laten toetreden ? ze zitten aan een werkloosheidscijfer waar je bij verbleekt, de inflatie swingt de pan uit en de schulden bedragen meer dan het inkomen van het bruto nationaal product. Bovendien zijn die 2 lidstaten nogal actief in illegale wapenhandel naar radicale groeperingen, samen met Bosnie. Binnenhalen = nog meer zware criminelen, ellende en ocmw profiteurs ten koste van de mensen die echt hulp behoeven van het ocmw

 • Emiel Vandeplas

  Prachtig : dat ze eens kijken naar de "democratie" in Polen en Hongarije. We zijn goed bezig !

 • Peter Janssen

  Het gedrocht eu valt door de mand.Eindelijk begrijpen de europeanen van het eerste uur waarom straatarme schurkenstaten erbij gesleept worden:om onze economie,welvaart en belastinggelden te exporteren,nog meer eu-graaiers te verrijken in ruil voor criminaliteit en goedkope arbeidskrachten om heel europa leeg te zuigen tot ónderontwikkelingsgebied voor machtscontrole.Opdoeken dat eu-gedrocht vol landverraders dat ons langzaam wurgt!

 • Paul Vanmaldeghem

  De mogelijke toetreding van dergelijke landen, waar corruptie hoogtij viert, laat geen twijfel meer bestaan over wie de echte bazen zijn in Europa. Politici zijn enkel de poppenkast van dienst, de lakens worden uitgedeeld op de hoofdkwartieren van de grootbanken en multinationals. De middenstand in Europa gaat de klos worden van dit hele waanzinnige avontuur. Als wereldmacht stelt Europa immers niets voor, dat zien we duidelijk vandaag.

 • Filip Vanlaeken

  Is de belgische bevolking hier ooit iets over gevraagd ? Of beslissen de anti-politiekers van de wetstraat zomaar, in opdracht van hun zuil, de lobby en hun europees kartel ? Erg democratisch kan je dit allemaal niet meer noemen.