EU-leiders maken in Brussel balans verkiezingen op

De regeringsleiders van de EU-landen komen vanavond bijeen in Brussel om de uitslag van de Europese verkiezingen te bespreken. Tijdens een informeel diner buigen ze zich ook over de opvolging van Europees Commissievoorzitter Juncker, raadsvoorzitter Tusk, buitenlandchef Mogherini en ECB-president Draghi in het najaar.

Tusk heeft de leiders bijeengeroepen om snel spijkers met koppen te slaan. Hij wil dat er op een volgende top op 20 juni besluiten worden genomen, desnoods door te stemmen.

De lidstaten zijn in een competentiestrijd verwikkeld met het Europees Parlement over de opvolging van Juncker. De topkandidaten van de twee grootste fracties, Manfred Weber en Frans Timmermans, hebben (nog) geen parlementsmeerderheid achter zich.

Werkbare meerderheid

Hun partijen staan erop dat het een van hen wordt, maar de lidstaten willen ook iemand van buiten het parlement kunnen aanstellen. Na de vorige verkiezingen in 2014 hadden de leiders er drie toppen voor nodig om het eens te worden over de aanstelling van Juncker. Ingewijden verwachten dat ze willen zoeken naar een werkbare meerderheid om de EU zonder ruzie te kunnen besturen.

De EU-leiders worden om zes uur vanavond verwacht voor het diner. Een eindtijd is niet voorzien.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ik wenste dat ik een spook was en dat ik aan die tafels kon aanschuiven en achter de coulissen mijn oren zou kunnen spitsen. 't Zal zijn om afspraken te maken voor een grote ruilhandel. Dat doen we hier op het Franse platteland ook. Maar zonder informeel diner. En wat is het menu ?

 • chris delanghe

  Ze gaan zich eens buigen over de resultaten tijdens een galadiner? Hopelijk verslikken ze zich niet teveel. Wat we nodig hebben is minder europa, met een vrijwillige deelname aan de Unie voor landen op gelijke nivos. Zoniet is de EU een totaal overbodige geldverspillende instelling. Men kan alvast beginnen met het maandelijkse verhuiscircus Straatsburg af te schaffen. Dient tot niks en brengt niks op.

 • Frans Peeters

  Brexit is een feit en hoe kunnen we dit nog tegen houden na 3 jaar is de opdracht

 • van den eeden maria

  Hoeveel zitten er daar meer dan 700, tel daar al hun medewerkers nog bij en hun voordelen en je weet hoeveel die onzin kost. Trouwens hier mag men ook eens heel fel de schaar in de postjes zetten.

 • Artúr Zechmeiszter

  Weber en Timmermans mag zeker niet Juncker gaan opvolgen!!