EU-landen schenden wapenembargo tegen Egypte

REUTERS
Bijna de helft van de EU-lidstaten heeft ondanks een wapenembargo tegen Egypte toch wapens geleverd aan het land. Dat heeft Amnesty International vandaag bekendgemaakt. De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen om de repressieve maatregelen van de veiligheidsdiensten in het land.

Volgens Amnesty zijn zeker twaalf lidstaten nog altijd een van de belangrijkste leveranciers aan Egypte in wapens en politie-uitrustingen, ondanks het feit dat de EU een embargo heeft ingesteld, nadat in 2013 honderden demonstranten om het leven kwamen door buitensporig optreden van veiligheidsdiensten.

De 12 van de 28 EU-lidstaten die het embargo schenden zijn onder meer Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

Volgens Amnesty handelen de landen roekeloos. Ze riskeren medeplichtigheid aan ernstige mensenrechtenschendingen, zoals gedwongen verdwijningen, martelingen en willekeurige arrestaties die de Egyptische strijdkrachten uitvoeren.

Alleen al in 2014 werd aan Egypte voor meer dan 6 miljard euro aan militair materieel verhandeld door de EU. Daarbij ging het onder meer om gepantserde voertuigen en helikopters.