EU lanceert 'atoombomprocedure' tegen Hongarije voor schending Europese waarden

Hongaars premier Viktor Orban kwam gisteren naar Straatsburg om zich te verdedigen. Hij vindt de aantijgingen een "kaakslag voor Europa".
REUTERS Hongaars premier Viktor Orban kwam gisteren naar Straatsburg om zich te verdedigen. Hij vindt de aantijgingen een "kaakslag voor Europa".
Het Europees Parlement vindt dat de alarmbelprocedure moet worden opgestart tegen het Hongarije van premier Viktor Orban. De parlementsleden keurden het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met een ruime meerderheid. 448 parlementsleden stemden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich.

De stemming betekent dat het parlement van oordeel is dat in Hongarije de fundamentele rechten en vrijheden en de rechtstaat in het gedrang zijn. Het vraagt de Raad om de zaak naar zich toe te trekken. Orban kwam zich gisteren in Straatsburg nog verdedigen tegen de kritiek van de Europese volksvertegenwoordigers, maar hij kon hen dus niet overtuigen. 

In het Europees Parlement zijn de twaalf leden van Orbans partij Fidesz aangesloten bij de EVP-fractie. Daar maakte voorzitter Manfred Weber, die zich ook opwerpt als kandidaat-Commissievoorzitter, voor de stemming bekend dat ook hij voor de activering van het beruchte artikel 7 van het Europees verdrag, ofwel de 'atoombomprocedure', zou stemmen. "Ik ben altijd voor het bouwen van bruggen geweest en dat blijft zo, maar gisteren zag ik bij de Hongaarse eerste minister niet de minste bereidheid om zijn Europese partners tegemoet te komen en onze bezorgdheden te beantwoorden", zei Weber.

De Duitse fractieleider benadrukt wel dat de dialoog met Hongarije opengehouden moet worden. Het opschorten van het Hongaarse stemrecht in de Europese ministerraden, waarin de alarmprocedure kan uitmonden, is nog niet voor meteen. Voor die ultieme noodgreep is bovendien unanimiteit onder de lidstaten nodig. "
Het is nu aan regeringsleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet langer toe te kijken hoe de rechtsstaat wordt stukgemaakt. Het gaat hier om de rechten van de Hongaarse burgers", aldus nog Sargentini.
301 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean pierre bovele

  Geboortebeperking in de ontwikkelingslanden en we staan al een heel stuk verder ook qua milieu!

 • Jozef Verleysen

  De reacties hier stellen gerust : de meerderheid van de bevolking, in Vlaanderen, België en Europa, wil de echte democratie, die van het volk, en de kiezer. De Europese Unie, een verzameling van geldgraaiende, zichzelf benoemende politici, en vetbetaalde topambtenaren, wordt door de bevolking van Europa verworpen. Indien we nog echte democratie hebben in Europa, verdwijnt dit gedrocht vanzelf.

 • Lutgard Crombez

  Zouden ze niet beter een referendum houden voor alle echte Europeanen en zien hoeveel procent akkoord is om al die migranten binnen te laten?

 • Roland De Smedt

  Zoals leppens victor hier schrijft staat dat rapport van Judith Sargentini vol met leugens over Orban en over Hongarije.

 • martin ditmars

  Welke Europese waarden? Klokkenluiders worden monddood gemaakt. 'Hosanna' is is het enige wat men wil horen.