EU krijgt oproep om geen asielzoekers meer naar Bulgarije terug te sturen

PHOTO_NEWS
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR heeft vandaag de landen van de Europese Unie opgeroepen voorlopig geen asielzoekers naar Bulgarije terug te sturen.

Volgens de UNHCR lopen asielzoekers in Bulgarije het risico op onmenselijke of onwaardige behandeling tengevolge van systematische "deficiënties" bij hun opvang en de asielprocedures. Ondanks herhaalde oproepen van de organisatie mankeren asielzoekers doorgaans toegang tot zaken als voedsel en medische zorg. Hun registratie loopt niet van een leien dakje, waardoor ze hun meest fundamentele rechten mislopen en zelfs willekeurige detentie riskeren.

De UNHCR roept de deelnemers aan Dublin II aldus op de regel voor Bulgarije voorlopig niet toe te passen. Die uit 2003 daterende verordening voorziet erin dat asielzoekers moeten blijven in het land waar ze eerst zijn binnengereisd. Als ze dan in een ander EU-land komen, kunnen zij naar het eerste worden teruggestuurd.

De organisatie vraagt Sofia ook meteen maatregelen te nemen om iets te doen aan het lot van de asielzoekers.

Hoeveel asielzoekers via Bulgarije in landen van de Europese Unie zijn gekomen, zei de UNHCR niet. Wel hebben in 2013 meer dan 9.000 mensen asiel in Bulgarije gezocht, negen keer meer dan het jaarlijks gemiddelde sinds Bulgarije in 2007 tot de Unie toetrad.