EU komt beloftes voor klimaatsteun aan arme landen niet na

De Europese Unie komt haar beloftes aan de derde wereld voor financiële steun in de strijd tegen klimaatverandering niet na. Dat heeft Europarlementslid Bart Staes (Groen!) aangeklaagd naar aanleiding van de start van nieuwe klimaatonderhandelingen in Bonn.

Vijf maanden na de conferentie van Kopenhagen zijn de onderhandelingen over de internationale strijd tegen klimaatverandering begin deze week opnieuw op gang getrokken in het Duitse Bonn. Bij aanvang zijn meteen twijfels gerezen over de financiële beloftes die de rijke landen in Kopenhagen deden. Zo onthulde de ngo Oxfam dat een derde van de Europese bijdrage de vorm van leningen aanneemt. De EU beloofde in de Deense hoofdstad tot en met 2012 2,4 miljard euro per jaar over te maken.

"In plaats van onze klimaatschuld aan de armste landen in te lossen, zadelen we hen dus op met nieuwe schulden. De nieuwe onthulling komt bovenop eerdere berichten dat veel lidstaten hun beloften uit Kopenhagen proberen na te komen door hier eenvoudigweg bestaande ontwikkelingsbudgetten voor te gebruiken", klaagt Europarlementslid Bart Staes (Groen!) aan.

Ook de huidige Belgische toezeggingen ontgoochelen Staes. Volgens het Europarlementslid stelt ons land momenteel 50 miljoen euro per jaar ter beschikking. "Een peulenschil", vindt hij. Staes roept het Europese voorzitterschap op "duidelijk en transparant te communiceren en het terugkomen op eerdere beloften formeel uit te sluiten". (belga/ddh)