EU geeft 138 miljoen euro aan Sahellanden om terreur te bestrijden

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU.
AP Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU.
De Europese Unie zal 138 miljoen extra steun geven aan de antiterreurmacht in de Sahellanden (Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad). Dat maakte de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Federica Mogherini bekend in Ouagadougou.

"De Europese Unie zal de gezamenlijke strijdmacht, inclusief de politiecomponent, met 138 miljoen euro extra versterken, bovenop wat we al hebben bijgedragen", aldus Mogherini.

Beide partijen (de EU en G5 Sahel) zijn ook overeengekomen "om te innoveren in modaliteiten voor de uitvoering van de hulp, zowel ter ondersteuning van de strijdmacht als in de acties om snel te kunnen reageren op de verwachtingen van de bevolking", klonk het nog.

Mogherini besprak de kwestie ook tijdens een onderhoud met de president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Sahellanden, tijdens de vijfde interministeriële bijeenkomst in Ouagadougou.

Jihadistische groeperingen bestrijden

De G5 Sahel is een samenwerkingsverband waarmee Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad jihadistische groeperingen willen bestrijden. De Sahel is de afgelopen jaren een regio van allerlei illegale handel geworden en een toevluchtsoord voor gewapende groepen die banden hebben met al-Qaida, waaronder al-Qaida in de islamitische Maghreb.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  waardeloos initiatief. Schaf de EU af, het kost handenvol geld en brengt ons totaal niks

 • chris delanghe

  Kompleet gestoord die gasten daar in brussel. van die 138 miljoen euro zal er nogal wat verdwijnen in corrupte zakken. Misschien gaan ze er zelfs wapens mee kopen om ons te bestrijden. Naief en achterlijk! Dat ze daar in brussel maken dat de rotzooi in europa eerst wordt opgelost. Of vinden die graaiers/geldverkwisters dat hier alles perfekt geregeld is ? De sahellanden horen toch niet bij europa (nog niet?)

 • piet devlieger

  Er zullen er daar wel een paar in hun handen wrijven omdat ze miljoenen euro's zullen krijgen. Wie denkt dat dat geld zal gebruikt worden waarvoor het bedoeld is moet toch wel bijzonder naïef zijn. Wees er maar zeker van dat het grootste gedeelte van dat geld in de verkeerde zakken zal terechtkomen. Die moeten zich echt wel krom lachen met die domme Europeanen - die betalen voor alles.

 • jaak Peeters

  Dient daar de EU voor? Jean Monnet: we maken een superstaat, geleidelijk aan. Elke stap die we zetten stellen we voor als economische noodzaak, tot de Europese superstaat een onomkeerbaar feit is geworden. Wie heeft ons ooit de kans gegeven om daar als burgers onze zegen over te geven?

 • John Stahl

  Wie kan me garanderen dat dit geld niet naar de terroristen zelf gaat. De EU heeft geen goede reputatie op dat gebied.