EU en Londen bereiken akkoord over brexitvoorwaarden: "Het was geven en nemen aan beide kanten"

Brits premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
REUTERS Brits premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
De Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben vanochtend een doorbraak in de brexitonderhandelingen bereikt. Dat meldt de Europse Commissie in een persbericht. "Het was geven en nemen aan beide kanten", aldus premier May tijdens een persconferentie.

Juncker stelde dat er "voldoende vooruitgang" is geboekt over de scheidingsvoorwaarden. De weg voor de tweede fase van het brexitoverleg ligt nu open, aldus Juncker. Deze is aanzienlijk complexer. "Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt", zei Juncker. "Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag."

May benadrukte dat het akkoord de rechten waarborgt van de miljoenen mensen die getroffen zullen worden door de Brexit. "Het was geven en nemen voor beide partijen", aldus May, die vanmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. "Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is."

Ierse grenskwestie

De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in de EU "blijven dezelfde nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten", stelt de Commissie. Administratieve procedures "blijven goedkoop en simpel", klinkt het verder. Wat de financiële regeling betreft, heeft het Verenigd Koninkrijk zich ertoe verbonden de gemaakte afspraken te honoreren, zegt de Commissie. Over de Ierse grenskwestie blijft de Commissie erg vaag. "Wat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland betreft, erkent het Verenigd Koninkrijk de unieke situatie op het Ierse eiland en zijn er 'belangrijke engagementen' aangegaan om een harde grens te vermijden." Volgens Ierland komt er geen 'harde grens' tussen de EU-lidstaat en het Britse Noord-Ierland.

Wat de financiële regeling betreft, heeft het Verenigd Koninkrijk zich ertoe verbonden de gemaakte afspraken te honoreren, zegt de Commissie

Juncker toonde zich na afloop tevreden en hoopvol. "Tussen maandag en vandaag zijn er veel gesprekken geweest, dat ga ik niet verstoppen. Dit waren moeilijke onderhandelingen, en het resultaat is uiteraard een compromis. Dit was zowel voor de EU en Groot-Brittannië moeilijk, maar ik ben hoopvol en vol vertrouwen dat de Europese Raad onze positie zal volgen", zei de Commissievoorzitter.

Nachtelijke onderhandelingen

De Britse premier Theresa May was vanochtend in alle vroegte in Brussel aangekomen voor een onderhoud met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Het bezoek volgde op een hele nacht van onderhandelingen in Brussel over een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden.

Een akkoord over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië leven en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de handelsrelatie na de brexit in 2019. Voldoende vooruitgang op die drie hoofdpunten was een eis van de 27 regeringsleiders om de tweede fase in te gaan.

De hele week was al koortsachtig aan een deal gewerkt. Maandag was May in Brussel, maar ketsten de onderhandelingen na uren alsnog af. Zowel Juncker als May spraken hun vertrouwen toen uit in een goede afloop. "May is een taaie onderhandelaar", zei Juncker.

Belangrijke veranderingen

Bij het nachtelijk overleg was verder ook de leider van de Noord-Ierse partij DUP, Arlene Foster, betrokken. Zij komt in de komende uren met een verklaring. May is afhankelijk van de steun van de DUP voor een meerderheid in het Lagerhuis. May en Foster onderhandelden tot in de vroege ochtend om aan de eisen van DUP tegemoet te komen.

Foster zei dat Londen flink had gesleuteld aan het voorstel dat leidde tot een deal met de Europese Unie. "We zijn blij met deze wijzigingen, omdat het in mijn ogen betekent dat er geen rode lijn door de Ierse Zee zal lopen", zei DUP-leider Arlene Foster tegen Sky News. "We hebben duidelijke bevestiging gekregen dat het volledige Verenigd Koninkrijk de EU, de Europese interne markt en het Europese douanegebied verlaat."

Een eerdere poging tot een akkoord te komen over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, ketste af toen de DUP maandag op de rem ging staan. Foster benadrukte toen dat Noord-Ierland de EU moet verlaten op dezelfde voorwaarden als de rest van het VK. Ze wilde geen aparte status voor Noord-Ierland.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeff Nuyts

  De poppenkast wordt ondertussen volgestouwd met een supremacistisch geloof dat onze cultuur haat maar wel mag en kan doen wat het wil. EU of GB, maakt niet uit, oliegeld stroomt het verst.

 • Peter Gijselaar

  In hun eigen zakken zeker.

 • Joe De Loe

  Er zijn 2 continenten die er de laatste decennia economisch er niet echt goed op vooruit zijn gegaan, Antarctica en Europa. Zegt genoeg zekers.

 • Erwin Van Roy

  50 miljard kost het aan de UK en dat voor een land dat eenstaatsschuld van meer dan 1200 miljard heeft is dat toch een forse betaling. de jongeren zullen de factuur wel krijgen in de UK

 • marcus bastiaensens

  Waarom duren zulke onderhandelingen een jaar. Resultaat. UK sluit deur voor nieuwe europeanen. UK betaalt niet contractuele volle vertrekkerskost. En gaat die in handelsverdragen terugverdienen. Noord-Ierland verlaat Europa. Vraag. Wie is de vollgende slimme die Europa verlaat? Prijs is gekend nu. Rekenen nu. .