EU en Albanië sluiten akkoord over grensbewaking in strijd tegen illegale migratie

EPA
Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex zal in de strijd tegen illegale migratie voortaan ook op Albanees grondgebied kunnen opereren. De Europese Unie en Albanië ondertekenden daarover vandaag een akkoord.

Het akkoord over de bestrijding van illegale migratie en grensoverschrijdende misdaad is het eerste van dat type dat de Europese Unie met een derde land sluit. Het verleent Frontex de mogelijkheid om ook actief te zijn op Albanees grondgebied, op voorwaarde dat Tirana toestemming geeft.

"Dit akkoord is een mijlpaal in de Europese externe samenwerking op het vlak van grensbeheer. Ik hoop dat dit de weg zal plaveien voor meer samenwerking met de hele regio van de Westelijke Balkan", zei eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos, die het akkoord samen met de Oostenrijkse binnenlandminister Herbert Kickl en diens Albanese ambtgenoot Fatmir Xhafaj ondertekende. 

Balkanregio

De Europeanen hebben intussen gelijkaardige ontwerpakkoorden gemaakt met Servië en Macedonië, en er lopen onderhandelingen met Montenegro en Bosnië.

De Westelijke Balkanregio vormt een prioriteit van het Europese migratiebeleid. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie, maar ze liggen op een corridor waarlangs op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 meer dan een miljoen mensen naar het westen van het continent trokken. Hoewel de grenzen in de regio sinds het begin van 2016 werden gesloten, blijft de route een bron van zorg voor Europese beleidsmakers.

AFP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos robben

  en dat terwijl het een publiek geheim is dat Albanië een corrupt land is.....

 • FRANS DE ROUCK

  Als Francken iets dergelijks zegt wordt hij met de grond gelijk gemaakt. Dan springen alle partijen" katholieker dan de Paus" op zijn nek . Dit nog extra aangewakkerd in de pers en op VRT. De sschijnheiligen van Europa denken immers hetzelfde als Francken," ik zeg wel denken "maar het zeggen is een paar andere mouwen. In Belgie en Europa zitten een massa muilen trekkende politici.

 • Ludwig Vanden Boer

  Ze zijn nog niet bekwaam om de grensbewaking op eigen grondgebied ordentelijk te organiseren en ze gaan zich al in het buitenland moeien.

 • Jan Verstrepen

  Ze gaan ze binnenlaten maar zeggen dat er geen meer zijn en wij gaan daarvoor veel betalen.