EU-diplomaten: “Britse premier is niet van plan met EU te onderhandelen over brexit-deal”

AP
De Britse regering mikt op een brexit zonder akkoord op 31 oktober. Dat zeggen Europese diplomaten na gesprekken met de nieuwe Britse brexitonderhandelaar David Frost. “Een no deal lijkt nu het basisscenario van de Britse regering”, vertelt een topdiplomaat aan de Britse krant The Guardian. “De realiteit begint te dagen.”

De Britse premier Boris Johnson stuurde vorige week zijn EU-adviseur en belangrijkste brexitonderhandelaar David Frost naar Brussel, officieel om er opnieuw het Britse standpunt uit te doeken te doen dat het huidige echtscheidingsakkoord niet aanvaardbaar is. Vooral de backstop - een noodoplossing om een nieuwe harde grens tussen de EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland te vermijden door heel het Verenigd Koninkrijk tijdelijk in de Europese douane-unie te houden - is Johnson een doorn in het oog. Als Brussel niet wil heronderhandelen, dan stappen de Britten op 31 oktober maar zonder akkoord uit de EU, herhaalde hij al verschillende keren.

De boodschap is luid en duidelijk. De realiteit begint te dagen

EU-diplomaten

Dat laatste lijkt nu het basisscenario van de Britten te zijn, zeggen verschillende EU-diplomaten. “Het was duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk geen ander plan heeft”, zegt een topdiplomaat over de ontmoeting met Frost. De Britse brexitonderhandelaar zou eerder gesproken hebben over hoe de onderhandelingen kunnen opstarten eens het Verenigd Koninkrijk eind oktober uit de EU is gecrasht. “Er is geen intentie om te onderhandelen, want daar zou een plan voor nodig zijn”, aldus de EU-diplomaat. “De boodschap is luid en duidelijk doorgekomen bij de lidstaten. De realiteit begint te dagen.”

Backstop

De Britse brexitonderhandelaar zou wel een alternatief voor de backstop hebben voorgesteld - een soort technologische oplossing waardoor er geen zichtbare infrastructuur op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nodig zou zijn - maar volgens de Europese onderhandelaars gaf hij zelf toe dat die technologie nog niet op punt zou staan op het moment van de brexit. “Dus zelfs als de EU de backstop zou opgeven, is er gewoon geen alternatief”, klinkt het in Brussel. 

Bekijk ook: Boris Johnson uitgejouwd in Schotland

De Europese Unie heeft altijd gezegd dat het huidige echtscheidingsakkoord de beste en enige mogelijke deal is en dat er niet opnieuw over wordt onderhandeld. Over de politieke verklaring, een bijbehorende tekst over de toekomstige relaties tussen de EU en Groot-Brittannië, kan wel nog gesproken worden. Woordvoerster Annika Breidthardt herhaalde die boodschap vandaag nog maar eens. Ze voegde er wel aan toe dat de Europese Commissie “beschikbaar” blijft voor gesprekken als de Britse regering haar standpunt zou willen verduidelijken, want op geruchten en krantenberichten wil ze niet reageren. 

De Britse minister Michael Gove, die door premier Boris Johnson is aangesteld om alle voorbereidingen op een ‘no deal’-brexit in goede banen te leiden, zei vandaag te betreuren dat de Europese Unie weigert nieuwe onderhandelingen aan te knopen. Johnson heeft volgens Gove zijn zinnen gezet op een goed terugtrekkingsakkoord, maar ook als dat niet mogelijk blijkt, zal het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. “De EU moet begrijpen dat we op 31 oktober vertrekken, met of zonder akkoord.”

Biarritz

Op de vraag of de Commissie er nu vanuit gaat dat een no deal stilaan onvermijdbaar is geworden, antwoordde Breidthardt dat dat scenario niet wenselijk is. “Wij blijven geloven dat een ordelijke brexit voor iedereen de beste uitkomst is.”

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had meteen na het aantreden van Johnson al telefonisch contact met de Britse premier, maar heeft hem nog niet ontmoet. Tijdens de G7 in Biarritz, van 24 tot 26 augustus, zouden de twee wel samenzitten. 
117 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  De EU is ook niet bereid om met de Britse regering te onderhandelen. En een no-deal is inderdaad niet wenselijk, maar als er uiteindelijk een harde grens komt met Noord Ierland en het geweld daar weer (voorspelbaar) oplaait, gaan onze brandweer-diplomaten hopelijk weer plots een wit konijn uit hun hoed kunnen toveren.

 • ivan de ridder

  Binnenkort mogen ze onderhandelen over een Schuxit/Wuxit/Londuxit/Ierluxit deals ... De Engelsen blazen wel zeer hoog van hun toren.

 • Erwin Fiers

  EU in de huidige context werkt gewoonweg niet.Het is een zeer ingewikkelde constructie waaronder o.a.veel regelgeving valt.Ze heeft geen enkele positieve invloed op de gewone burger.Buitenlandse werkkrachten moet dringend teruggeschroefd worden.Er ziin natuurlijk altijd wel buitenlandse firma's die werkzaamheden uitvoeren daar waar het thuisland nood aan heeft.Het gaat dan niet om rioleringswerken natuurlijk.

 • Erwin Van Roy

  Paul boutsen is daar weer met zen 70 miljard terwijl het 35 miljard is. Maar als de de Britten het zo goed gaan doen en hier alles slecht is waarom blijven die criticasters van de EU dan hier. Ze weten amper hoe de EU werkt maar wel kritiek geven. Zou er iemand wel weten wat het werking budget van de EU is en wat ze eigenlijk wel doen met dat geld.

 • Erwin Van Roy

  Rob Hoek Engeland heeft de Eu mss niet nodig maar wij hebben de Engelse ook niet nodig. Maar de Engelse hebben wel Schotland en zijn consorten nodig. Maar wat ik wel raar vind is dat de EU haters wel met een glimlach de pensioenen gaan betalen van de Engelse die ooit voor Europa hebben gewerkt. Maar wat gaan jullie vertellen als het omgekeerd is.