EU-Commissie wil Turkije tot één miljard euro steun bieden

Eurocommissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn.
EPA Eurocommissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn.
De Europese Commissie wil Turkije in totaal tot één miljard euro steun verlenen voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat heeft eurocommissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn vandaag gezegd.

De Commissie reserveerde voor kandidaat-lidstaat Turkije voor de periode tot 2020 al een enveloppe van 469 miljoen euro om het migratiebeleid te ondersteunen. Door de herbestemming van geld uit andere programma's en een focus op het zuidoosten van Turkije is het volgens Hahn mogelijk om in totaal één miljard euro vrij te maken om het land te helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië.

Het Europese geld kan gebruikt worden voor de integratie van vluchtelingen, maar ook voor medische diensten, onderwijs en infrastructuur in allerlei domeinen. Zo financierde de Commissie onlangs de uitbreiding van een stortplaats in een regio in Jordanië waar het bevolkingsaantal intussen verdubbeld is.

Geen eenrichtingsverkeer
Voorwaarde is wel dat Turkije instemt met het aanbod. "Dit is geen eenrichtingsverkeer", stelde Hahn, die erop wees dat Turkije meer inspanningen moet leveren op het vlak van registratie, heropname en terugkeer en mensensmokkelaars harder moet aanpakken. "Daarover moeten we een stevig gesprek voeren."

Hahn maakte echter duidelijk dat ook de Europese begroting haar limieten heeft. In één adem stelde hij aan de kaak dat amper twee lidstaten al geld gestort hebben in het nieuwe trustfonds om de opvang van Syrische vluchtelingen in de buurlanden te financieren. "De lidstaten moeten meer doen, niet in het minste zij die de hele tijd om trustfonds en hulpprogramma's roepen", besloot de commissaris.