EU-Commissie maakt 300 miljoen euro vrij voor Palestijnen

De Europese Commissie heeft vandaag een enveloppe van 300 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan de Palestijnen. De beslissing kadert in een toezegging van 440 miljoen euro die de Commissie eind vorig jaar had gedaan op een donorconferentie in Parijs.

Pegasus
Het leeuwendeel van de Europese fondsen, goed voor 229 miljoen euro, wordt overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit (PA) via het zogenaamde Pegasus-mechanisme. Dat mechanisme is sinds begin dit jaar operationeel en moet ervoor zorgen dat het Europese geld niet in handen komt van Hamas, de radicale islamitische beweging die de Gazastrook controleert.

Voor alle inwoners
Een schijf van 176 miljoen euro moet de PA gebruiken voor de instandhouding van de openbare diensten en de energiebevoorrading, alsmede de financiering van salarissen en sociale uitkeringen. Het geld moet zowel de inwoners van Gaza als de Westelijke Jordaanoever ten goede komen, zo beklemtoont de Commissie in een persmededeling. Daarnaast wordt ruim 50 miljoen euro gereserveerd voor de uitbouw van de instellingen.

De overige 71 miljoen euro zal de Commissie overmaken aan UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat zich bekommert om het lot van de Palestijnse vluchtelingen. (belga/sd)

UNKNOWN