EU-commissaris Hogan zegt dat “Johnson verzet tegen langere overgangsperiode brexit zal opgeven”

Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan.
EPA Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan.
De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times.

De Britten verlaten de Europese Unie, als alles goed gaat, op 31 januari. Daarna volgt een overgangsperiode waarin ze zich nog tot eind komend jaar aan de Europese regels moeten houden. In Brussel klinkt al dat de huidige overgangsperiode om tot een handelsdeal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te komen te krap is. Eerder is ook afgesproken dat die periode met twee jaar kan worden verlengd, maar Johnson wil dat voorkomen.

De Ier Hogan merkt op dat Johnson al eens is teruggekomen op harde uitspraken. Zo stelde de Britse premier dat hij liever "in de greppel zou sterven" dan uitstel te vragen van de brexitdeadline van (afgelopen) 31 oktober. Uiteindelijk veranderde Johnson toch van standpunt. "Ik geloof niet dat Johnson dit keer wel dood gaat in de greppel, nu het om de tijdlijn voor de toekomstige relatie met de EU gaat", aldus Hogan.

Hogan, die als eurocommissaris een belangrijke rol zal spelen in de onderhandelingen tussen Londen en Brussel, vindt het overigens wel "heel vreemd" dat Johnson in een wetsvoorstel een verbod heeft opgenomen op een verdere verlenging van de overgangsperiode tot na 2020. Hij suggereert dat dit misschien een politieke stunt betreft van de Britse premier.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Berges

  Patrik De Weirdt . Blijkbaar niet goed op de hoogte , maar het was wel de VK die het ganse proces vertraagde door steeds tegen stemmen in het parlement. Alleen door een kleine wijziging en in het voordeel van de EU hebben de Britten er nu wel voor gestemd. Eigenlijk goed dat ze er uit zijn , ze betalen maar 1/3 van het lidmaatschap en hebben alle voordelen en voor je informatie, doen het VK lid werd was het het tweede armste land in de EU en dank zij de EU werden ze het tweede rijkste land.

 • Lieve Peeters

  Europa mag geen bestaande wetten wijzigen ten voordele van de Britten. De Britten moeten, willen zij exporteren naar de EU , onze wetten maar volgen!! Wat zij aan wetten wijzigen is voor binnenlands gebruik of voor hun Handel met bv. De USA.

 • George Baaths

  Europa kan gewoon niet verdragen dat het vk er veel beter gaat uitkomen zonder Eu dan met Eu en hopelijk volgen er nog landen

 • Patrik De Weirdt

  Hebben ze het bij de Europese Unie nu nog steeds niet begrepen dat Groot-Brittannië volgend jaar de EU verlaat. Deze klucht duurt nu reeds (dankzij de EU) meer dan 3 jaar en de Britten zijn het stilaan kotsbeu. Het bewijs hiervan zijn de voorbije verkiezingen waar Johnsons partij een overweldigende overwinning behaalde (niettegenstaande de voorspellingen van de EU-parlementariërs).