EU-commissaris blokkeert teelt genetisch gemanipuleerde maïs

Eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas weigert toelating te geven voor de teelt van twee genetisch gemanipuleerde maïssoorten in Europa. Dat heeft hij vandaag voor het eerst in het openbaar bevestigd.

Te groot risico
Volgens Dimas blijkt uit recente wetenschappelijke rapporten dat het risico voor het milieu te groot is. Hij wil beroep doen op het voorzorgsprincipe om de teelt van de maïssoorten, BT11 van Syngenta en 1507 van Pioneer, tegen te houden. Het is uitzonderlijk dat een commissaris zich openlijk verzet tegen een advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA, die uitgerekend vandaag met een conferentie in Brussel haar vijfde verjaardag vierde.

EFSA verstrekte twee jaar geleden een positief advies over de twee maïssoorten en tot op heden heeft de Europese Commissie de adviezen van de experts steevast gevolgd. Binnen de Europese Commissie heerst grote verdeeldheid over het dossier. Het is op dit moment onduidelijk wanneer het dagelijks bestuur van de Europese Unie een beslissing zal kunnen nemen. (belga/eb)

Eurocommissaris Stavros Dimas
Eurocommissaris Stavros Dimas