EU betreurt nieuwe Amerikaanse sancties tegen Cuba

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel (rechts) en zijn voorganger Raul Castro.
Getty Images De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel (rechts) en zijn voorganger Raul Castro.
De Europese Unie betreurt de plannen van de Amerikaanse regering om binnenkort het derde deel van de Helms-Burton-wet te activeren. Dat maakt het mogelijk om duizenden gerechtelijke procedures op te starten tegen buitenlandse bedrijven in Cuba.

"We betreuren deze beslissing diep", zei de ambassadeur van de EU in Havana, Alberto Navarro. "Dit gaat nog meer verwarring creëren voor buitenlandse investeringen, die helpen om jobs en welvaart te creëren in Cuba." De EU is de belangrijkste handelspartner van Cuba.

Als het derde deel van de Helms-Burton-wet van 1996 in werking treedt, kunnen Cubaanse ballingen buitenlandse bedrijven voor Amerikaanse rechtbanken dagen. De bedrijven zouden zich moeten verantwoorden voor winsten die gerealiseerd zijn met middelen die genationaliseerd zijn tijdens de Cubaanse Revolutie van 1959. Voorgangers van Trump hebben de clausule steeds opgeschort, om de confrontatie met bondgenoten uit de weg te gaan.

Trump wil blijkbaar de duimschroeven van de regering in Havana verder aanhalen. De Republikein brak met het beleid van zijn Democratische voorganger Barack Obama, die had aangedrongen op een verbetering van de decennialange verscheurde relatie tussen de twee landen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul snemmel

  EU moet zich niet moeien daar is altijd iemand die er beter van wordt

 • Michel Van Limbergen

  Betreuren? Meer steun voor Cuba en niet langer dat lakeien gedrag voor de VS. Zij bepalen de regels niet!

 • Michel Van der Hoydowch

  Zijn zoveelste beslissing ,tegen de wereldopinie in , maar wel in het voordeel van het corrupte kapitaal.

 • Karel Tichmann

  Elke communist regime moet totaal verwoest worden, inclusief China..

 • Michel Van Limbergen

  De EU betreurt? Dat is ruim onvoldoende! De EU moet optreden tregen dit soort wispelturigheid die de wereldvrede in gevaar brengen!