EU beschuldigd van bezuinigingen bij fonds voor de allerarmsten om kostprijs van brexit op te vangen

Via het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) krijgen alle lidstaten de middelen om bij te dragen tot voedselhulp en/of materiële hulp.
REUTERS Via het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) krijgen alle lidstaten de middelen om bij te dragen tot voedselhulp en/of materiële hulp.
De Europese Commissie wordt ervan beschuldigd de EU-financiering voor de armste inwoners van het continent met bijna 50 procent te willen verlagen. Op die manier zou de Unie zich willen wapenen tegen de hoge kostprijs van de brexit.

De verschillende EU-instellingen en -organen zijn momenteel druk in de weer met de langetermijnbegroting, wat ook wel bekend staat als het meerjarig financieel kader (MFK). En de brexit hangt als een heet hangijzer boven het hoofd van dat financieel kader. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zal immers een groot gat achterlaten, zo werd berekend. Om dat op te vullen, zou de commissie onder andere beknibbelen op het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD).

Via dat fonds krijgen alle lidstaten de middelen om bij te dragen tot voedselhulp en/of materiële hulp. En terwijl het fonds bij de vorige langetermijnbegroting nog 3,8 miljard euro kreeg, zal dat de komende zes jaar (2020-2027) maximum 2 miljard euro zijn. Bovendien zijn de lidstaten niet verplicht om bij te dragen waardoor de kans groot is dat het totaalbedrag zelfs minder dan 2 miljard zal zijn.

Gevolgen

Volgens Jacques Vandenschrik, voorzitter van de European Food Banks Federation (FEBA), vormen de voorgestelde uitgavenplannen van de EU niet alleen een risico voor de meest kwetsbaren, maar ook voor de stabiliteit de samenleving.

“Ik geloof dat we beter ons best moeten doen voor de allerarmsten”, aldus Vandenschrick in een reactie. “We kunnen niet accepteren dat we slechts 60 procent van het voedsel dat we nu leveren, kunnen leveren vanaf 2020. Het zal gevolgen hebben voor de gezondheid en de sociale samenhang.”
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • HILDE CUPPENS

  Best beginnen bezuinigen bij henzelf. Zovelen die daar rondlopen te niksen en maandelijks een vette storting op hun rekening krijgen

 • Lucien Mertens

  De EU wil dit geld nu liever aan hun e-autootjes besteden...

 • Filiep Lapeire

  Het zijn de gemakkelijkste prooien, zieken, gepensioneerden, mindervaliden en daklozen kunnen weinig of niets ondernemen. De Europese burger word gepluimd door de vele politici die altijd maar meer regeltjes oplegt en belastingen verhoogt voor eigen belang en riante zakkenvullerij. En het zal alleen maar verergeren want ze zijn egoïstisch en nooit voldaan.

 • Ingrid Van der Stock

  Laat ons bezuinigen op de riante eindejaarsvergoedingen van de vele CEO's .... maar daar durven ze niet aan roeren uit schrik dat alle goede krachten naar het buitenland zouden gaan. Maar voor sommige firma's zou wat huis tuin en keuken verstand misschien beter werken en vooral minder kosten.

 • Patrick De pauw

  Weg met de EU het dient tot niets